Vereniging van Vrienden schenkt zilveren koffiekan aan het Bonnefantenmuseum

Vereniging van Vrienden schenkt zilveren koffiekan aan het Bonnefantenmuseum

Op 8 september presenteerde de Vereniging van Vrienden (VVB) een nieuwe aanwinst van de Bonnefantencollectie, een zilveren koffiekan gemaakt door de Maastrichtse zilversmid Jan van Gendt (1688-1768). De koffiekan is een schenking van de VVB aan het museum en een waardevolle verrijking van de collectie Maastrichts zilver. Deze bijzondere koffiekan werd geselecteerd door de Aankoopcommissie van de Vereniging in samenspraak met artistiek directeur Stijn Huijts.

Maastrichts Zilver - Koffiekannen

Koffie was in de 18de eeuw een geliefde drank, ook bij de bevoorrechte klasse in Maastricht. Dit bewijzen de zilveren koffie- en roomkannen die opvallen door hun zwierige model met de opwaarts golvende ‘beweging’. Zo ook de koffiekan vervaardigd door zilversmid Jan van Gendt in de periode 1766-1768, en voorzien van de vijfpuntige Ster van Maastricht. In het Bonnefanten is de koffiekan te zien in de nieuwe presentatie Maastrichts zilver, met objecten uit de 17de t/m de 19de eeuw, met nadruk op het ambacht uit de 18de eeuw.

Vereniging van Vrienden van het Bonnefantenmuseum

De Vereniging van Vrienden van het Bonnefantenmuseum (VVB) ondersteunt het museum en heeft 350 leden. Naast hun financiële steun zijn de Vrienden actief betrokken bij verschillende activiteiten in het museum en profiteren zij van diverse privileges. Sinds 2002 beschikt de VVB over een Aankoopfonds. Middels dit Fonds draagt de VVB bij aan nieuwe aanwinsten ten behoeve van de museumcollectie. Eerder werden met inzet van het Fonds kunstwerken geschonken aan het museum van kunstenaars als Bas de Wit, Rik Meijers, Keetje Mans en Navid Nuur.

Bonnefantenmuseum

Avenue Céramique 250

Maastricht

T 043 329 01 90

info@bonnefanten.nl

www.bonnefanten.nl

Open di t/m zo 11.00 - 17.00 uur