De gemeente is op zoek naar leden voor een nieuw te vormen Adviesraa..


woensdag 09 september 2015

De gemeente is op zoek naar leden voor een nieuw te vormen Adviesraad BloemendaalSamen (ABS).

Wij zoeken:

1 raadslid per dorpskern.

De nieuw te vormen Adviesraad BloemendaalSamen (ABS):

1. Stelt zelf de regels op voor beoordeling en honorering van projecten of initiatieven;
2. Neemt de verantwoordelijkheid voor het beoordelen van aanvragen voor projecten en initiatieven van individuele burgers of groepen burgers (buurtverenigingen e.d.) die als doel hebben om contact, ontmoeting en het versterken van de onderlinge samenhang tussen burgers te versterken;
3. Besluit zelfstandig over het toewijzen van een budget aan een project of initiatief;
4. Legt verantwoording af aan de gemeente.

We vragen:

* betrokkenheid bij de hierboven genoemde onderwerpen;
* een goed netwerk binnen de dorpskern;
* kennis van of belangstelling voor ontwikkelingen rondom het thema burgerinitiatieven en overheidsparticipatie;
* voldoende tijd beschikbaar (indicatie 2 dagdelen per maand).

Voor meer informatie kijkt u op www.bloemendaalsamen.nl of belt/mailt u naar mevrouw M. Eisenberger, 023-5225601, m.eisenberger@bloemendaal.nl.

Wat zijn burgerinitiatieven?

Mensen weten zelf vaak heel goed wat ze belangrijk vinden en hoe ze hun leven, samen met anderen, kunnen vormgeven. De logica van burgers en niet die van de gemeente, komt centraal te staan bij de ondersteuning die de gemeente gaat geven aan initiatieven van burgers.
Het is geen geheim dat de meeste burgers een hekel hebben aan bureaucratisch gedoe. Zij willen gewoon leuke, interessante, belangrijke en gezellige activiteiten ondernemen met anderen.
Daarom is BloemendaalSamen in het leven groepen.

Op Bloemendaalsamen.nl kunnen inwoners, (maatschappelijke) organisaties en verenigingen initiatieven starten en daar ondersteuning voor zoeken. Iedereen kan reageren, een discussie op gang brengen en zijn of haar inzet aanbieden in de vorm van kennis en kunde, menskracht en misschien wel een
financiele bijdrage.

De gemeente is in de positie om de ruimte te maken voor vertrouwen. Daarbij gaat het niet om de helderheid van regels en procedures, maar om de helderheid van spelregels. In het geval van de ondersteuning van Burgerinitiatieven gaat in Bloemendaal het principe gelden: vertrouwen vooraf,
verantwoording achteraf.
In nauw overleg met de meeste buurtverenigingen wordt dit vertrouwen vormgegeven in de Adviesraad BloemendaalSamen.

Wat is de Adviesraad BloemendaalSamen?

De nieuw op te richten Adviesraad BloemendaalSamen (ABS) wordt de partij die gaat beoordelen of een initiatief in aanmerking komt voor een financiele ondersteuning en zo ja, voor welk bedrag.
De ABS gaat zelf de spelregels opstellen voor de beoordeling, zonder bemoeienis van de gemeente. De ABS beheert het budget dat de gemeenteraad van Bloemendaal beschikbaar stelt. Dus ook voor het beoordelen of het geld na afloop goed is besteed. De ABS legt verantwoording af aan de gemeente.
Om bevoorrechting van de ene dorpskern boven de andere te vermijden wordt een raadslid uit elke dorpskern aangesteld.

Uiteraard kan een adviesraad niet zonder een onafhankelijke voorzitter.
De gemeente heeft de wmo-raad (die onafhankelijk van de gemeente de belangen van inwoners behartigt) bereid gevonden het voorzitterschap op zich te nemen.

Tijdsbeslag

Raadsleden werken op vrijwillige basis en komen naar behoefte (als een aanvraag beoordeeld moet worden) De leden worden benoemd voor een periode van tenminste 2 jaar. De raad bestaat uit 5 leden en een onafhankelijk voorzitter.

Interesse?

Stuur uw brief met motivatie naar gemeente@bloemendaal.nl of naar

College van burgemeester en wethouders gemeente Bloemendaal
Postbus 201
2050 AE Overveen

Uw brief dient ten minste te bevatten:

1.uw naam, adres, telefoonnummer en emailadres;
2.uw leeftijd;
3.uw motivatie.

Nadere informatie kunt u inwinnen bij mevrouw M. Bergh, 023 5225604, email m.bergh@bloemendaal.nl, mevrouw M. Eisenberger, 023-5225601, m.eisenberger@bloemendaal.nl, of kijkt u op www.bloemendaalsamen.nl.