Voorbereiding op gifvrije onkruidbestrijding


Dit jaar is in Loosdrecht gestart met een proef om onkruid op milieuvriendelijker wijze te bestrijden. De eerste resultaten zijn positief.
Heet water, stoom en veegmachines halen het onkruid weg
Heet water, stoom en veegmachines halen het onkruid weg

Bij de proef gebruikt de gemeente alleen heet water, stoom en veegmachines om het onkruid te verwijderen. Het water is afkomstig uit onder andere sloten en wordt verwarmd tot 110 graden.

Minder weersafhankelijk

Deze methode blijkt effectief en ook praktisch. Het kan uitgevoerd worden onder alle weersomstandigheden. Zodra het onkruid terugkomt, volgt een nieuwe bestrijdingsronde. In augustus was de derde ronde van dit jaar. De verwachting is dat er jaarlijks zo'n vier tot zes rondes nodig zijn om het
afgesproken beeldniveau (B) te bereiken. Wethouder Theo Reijn: "Naar verwachting mogen gemeenten vanaf 1 januari 2016 geen chemische middelen meer gebruiken bij het bestrijden van onkruid op verhardingen. Door te experimenteren met andere methoden, bereidt de gemeente zich hierop voor."

Terughoudend met bestrijdingsmiddelen

De gemeente gebruikt nu nog bestrijdingsmiddelen bij het verwijderen van onkruid op wegen en stoepen. De gemeente is hier terughoudend mee. Er wordt zo min mogelijk gebruikt, namelijk `slechts' 17 liter op maar liefst 36 hectare per ronde. In totaal zijn er twee ronden noodzakelijk.