Israel's vrouwelijke ambassadeur in Jordanie

in Midden-Oosten / door Mike Durand / op 09/09/2015 om 10:35 /

De eerste vrouwelijke Israelische ambassadeur in een Arabisch land is maandag begonnen in Jordanie. Einat Shlains presenteerde haar geloofsbrieven aan koning Abdullah II in het Basmanpaleis in Amman. Bij deze ceremonie werden er kransen gelegd op graven van voormalige Jordaanse leiders. Israel en Jordanie tekenden in oktober 1994 een vredesverdrag.

Shlain werd in september 2014 benoemd als opvolger van de toenmalige ambassadeur Daniel Nevo. Zij spreekt vloeiend Arabisch en heeft verschillende zware posten bekleed op Buitenlandse Zaken. Zij startte haar carriere als Midden-Oosten adviseur aan de Israelische ambassade in Washington; hier werd zij naar verloop van tijd ook hoofd van de afdeling Noord-Afrika. Tot voor kort leidde zij de afdeling buitenland van het wetenschappelijke onderzoeksbureau van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij kent het land; dit is haar tweede uitzending naar Jordanie. Als junior diplomaat werkte zij ook in Amman.

Shlain is niet de enige nieuwe ambassadeur die zich presenteerde aan de koning. In totaal presenteerden zich acht nieuwe ambassadeurs. De andere nieuwe ambassadeurs vertegenwoordigen Mexico, Brazilie, Zwitserland, Belgie, Italie en de Verenigde Arabische Emiraten. De Israelische ambassadeur is niet de enige vrouw die haar termijn in Jordanie start, de tweede is de Duitse Birgitta Siefker-Eberle.