Limburg stelt doelstellingen en ambities op sportgebied vast

In het recentelijk vastgestelde Uitvoeringsprogramma Sport 2015-2017 staan concrete acties en regelingen waarmee het provinciale sportbeleid uitgevoerd gaat worden. Naast talentontwikkeling en evenementen, krijgt breedtesport in Limburg volop de aandacht.

"Sportbeoefening staat immers aan de basis van een gezonde leefstijl en zorgt voor een sterker gemeenschapsgevoel in de samenleving. Sport inspireert, motiveert, verbindt en is gezond", is de stellige overtuiging van Sportgedeputeerde Ger Koopmans.

Sport maakt onderdeel uit van het Coalitieakkoord `In Limburg bereiken we meer'. Het Uitvoeringsprogramma Sport is de praktische uitwerking van de in februari 2015 door Provinciale Staten vastgestelde Accentennotitie Sport Limburg Beweegt! De kern van het sportbeleid:

* Maximaal draagvlak van gemeenten, bedrijfsleven, onderwijs, zorg en sport (`bottom up')

* Bevorderen financiele betrokkenheid bedrijfsleven, gemeenten en sportbonden

* Vergroten marktwerking in het sportieve domein

* Mate van te realiseren effecten: sportief, economisch, sociaal, ruimtelijk, branding

* Efficiente en optimale samenwerking tussen partijen.

Vernieuwingsslag

Met de uitvoering van het provinciale sportbeleid wordt een vernieuwingsslag gemaakt met de betrokken partijen en hun rollen en verantwoordelijkheden. Efficientie en effectiviteit zijn daarbij de sleutelwoorden. "We willen meer waar voor ons geld", zegt Koopmans. Sportkansen worden onder andere benut voor een betere volksgezondheid, ontplooiingskansen voor jonge talenten en meer sociale cohesie in de Limburgse samenleving. De rol van de Provincie varieert daarbij van aanjager/initiatiefnemer tot ondersteuner en makelaar/verbinder. In het bijzonder die laatste twee rollen nemen de komende jaren in het sportbeleid van de Provincie Limburg een steeds prominentere positie in.

Draagvlak en afstemming met de belangrijkste stakeholders in het veld (bedrijfsleven, onderwijs, zorg, sport en gemeenten) en de provinciale uitvoeringsorganisaties zoals Huis voor de Sport en Topsport Limburg zijn essentieel. Er zijn daarom bijeenkomsten geweest met het brede sportieve veld, waarbij verschillende thema's uit dit Uitvoeringsprogramma zijn besproken.

* Uitvoeringsprogramma Sport (pdf, 2 MB)

Zie het origineel.