Stimuleringsleningen ook voor appartementen


Sandra Steeghs

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum heeft twee nieuwe leningen vastgesteld om Verenigingen van Eigenaren (VvE's) te stimuleren maatregelen te nemen op het gebied van duurzaamheid en levensloopbestendige woningverbetering.

Tot nu toe waren dergelijke maatregelen alleen mogelijk voor particuliere woningeigenaren en niet voor bijvoorbeeld appartementencomplexen. Om dit nu ook te realiseren voor VvE's is het voorstel een nieuw fonds in te stellen met een bedrag van EUR 750.000, -. Een VvE kan maximaal een bedrag
van EUR 75.000,- lenen. Het voorstel met de bijbehorende verordeningen staat ter vaststelling geagendeerd op de raadsvergadering van 21 oktober 2015. Het voorstel een nieuw fonds voor VvE's op te richten is een van de maatregelen uit het coalitieakkoord Veranderend Renkum om mensen te
stimuleren duurzaamheidsmaatregelen te laten nemen en om langer thuis te blijven wonen.

De duurzaamheidslening en stimuleringslening woningverbetering VvE

Het fonds is bedoeld voor 2 regelingen voor VvE's:

* een duurzaamheidslening
* een stimuleringslening voor levensloopbestendige woningverbeteringen.

Een dergelijke lening maakt het ook voor VvE's mogelijk om tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente geld te lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen in en aan woningen of bijvoorbeeld een appartementencomplex.

De duurzaamheidslening sluit aan bij de doelstelling van de gemeente Renkum om in 2040 klimaatneutraal te zijn. De stimuleringslening woningverbetering kan ingezet worden voor maatregelen aan een woning zodat deze een heel leven lang geschikt is om comfortabel in te wonen.

Voorwaarden

In de tabel hieronder staan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een duurzaamheidslening of stimuleringslening woningverbetering.

Voorwaarden voor duurzaamheidslening of stimulieringslening woningverbetering
Kenmerken Duurzaamheidslening Stimuleringsregeling
Doelgroep lening De lening is alleen van toepassing op bestaande woningen of appartementengebouwen van minimaal 10 jaar oud waarvan de gemiddelde WOZ-waarde van de woning/ woonruimtes niet hoger is dan EUR 350.000, -.
Maatregelen waarvoor de lening is bedoeld Duurzaamheidsmaatregelen die bijdragen aan de beperking van de energievraag, vermindering van de CO2 uitstoot van de woning, of verhoging van het aandeel duurzame De basiseisen genoemd in het Handboek Woonkeur voor wat betreft woning, woonomgeving en
energiebronnen in de energievoorzieningen van de woning. woongebouw.
Hoogte lening * Per woonappartement bedraagt het toe te kennen lening deel min. EUR 5.000,- en max. EUR 15.000,-, waarbij de totale lening voor het appartementengebouw max. EUR 75.000,- bedraagt.
* Per woning bedraagt het toe te kennen lening deel minimaal EUR 2.500,- en max. EUR 15.000, -.
Rentepercentage lening 3% lager dan het 10 of 15-jaars rentetarief gehanteerd door het SVn, met een minimum van 0,5%.




Aanvragen

De gemeenteraad neemt op woensdag 28 oktober 2015 een besluit over deze stimuleringsleningen. Als de gemeenteraad instemt, is het mogelijk om een lening aan te vragen. Houdt u daarvoor de berichtgeving op de gemeentepagina in Hoog en Laag en op deze website in de gaten.