NNO speelt wereldpremière van jonge Duitse componist

NNO speelt wereldpremière van jonge Duitse componist

Op donderdag 10 september verzorgt het Noord Nederlands Orkest (NNO) de wereldpremière van het Pianoconcert van Christopher Tarnow (1984). Het concert vindt plaats in de Oosterpoort in Groningen. Tevens reist het orkest op zondag 13 september af naar Leverkusen (Bayer Kulturhaus) om in het geboorteland van de jonge Duitse componist zijn werk uit te voeren.

Christopher Tarnow

De 31 jarige Christopher Tarnow studeerde af aan de Hochschule für Musik in Detmold als geluidsingenieur, met als hoofdvak piano. Tevens studeerde hij compositie aan de Hochschule für Musik und Theater in Leipzig. Sinds 2008 is hij werkzaam als geluidstechnicus bij het klassieke label Genuin, ook begeleidt hij producties en opnames voor verschillende labels en omroepen in Duitsland en in het buitenland. Zijn CD-producties werden bekroond met verschillende prijzen. Naast pianist is Tarnow componist van pianomuziek. Zijn werk valt te omschrijven als minimalistische muziek met delicate en gevoelige geluiden.

Derde ‘Rheinische’ symfonie van Schumann

Naast het werk van Tarnow voert het NNO de Derde symfonie – De Rheinische – van Schumann uit. En wat is er nu mooier dan dit werk te spelen aan de oevers van de Rijn, zoals het NNO in Leverkusen doet? Bij grote uitzondering was Schumann buitengewoon opgewekt toen hij aan zijn Derde symfonie werkte. De Rheinische is een liefdesverklaring aan de grazige oevers, de legendes en de volksmuziek van de streek. Met imposante partijen voor hoorns en trombones heeft de finale het plechtige karakter van de Keulse Dom.

Dirigent: Peter Kuhl Piano: Hardy Rittner

Programma

Tsjaikovski: Vijf delen uit Het Zwanenmeer

Tarnow: Pianoconcert (wereldpremière)

Schumann: Symfonie nr. 3 ‘De Rheinische’

Het Noord Nederlands Orkest

Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo’n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.

Antony Hermus is vanaf concertseizoen 2015/2016 voor 3 jaar vaste gastdirigent bij het orkest. De Britse Stefan Asbury verruilt op dat moment zijn chef-dirigentschap voor de positie van honorair dirigent van het orkest. Michel Tabachnik is vanaf augustus 2015 dirigent emeritus bij het Noord Nederlands Orkest.

Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Vandaag de dag wordt er naast de vaste gastdirigent en honorair dirigent gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar. Het orkest werkt samen met internationale topsolisten zoals Diana Damrau, Piotr Beczala, Simone Lamsma, Daniel Hope, Neslon Goerner en Eva-Maria Westbroek.

Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.

Het orkest bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden. Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.