Project Aardwarmte Vierpolders verloopt voorspoedig

Gepubliceerd op: 10 september 2015 | Gewijzigd op: 10 september 2015

Op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten zijn de werkzaamheden van het aardwarmteproject `Aardwarmte Vierpolders' in volle gang. Naar verwachting zal de aardwarmtepomp half december 2015 de eerste aardwarmte leveren.

Acht kwekers van het eiland zijn na jarenlange voorbereiding om de financiering, subsidies en vergunningen bij elkaar te krijgen op 7 juli begonnen met boren. "Op dit moment zijn we bezig met het pomphuis, het leidingentrace en de laatste boringen van de injectiepijp", zegt Peter van den Bos, een van de deelnemers van het project.

Volledig op aardwarmte

Als mede-eigenaar van kwekerij Islandplant heeft Van den Bos grote plannen met duurzame energie. "Op dit moment verstoken wij 750.000 kuub gas. Binnen een jaar willen wij met ons bedrijf (5 ha) volledig op aardwarmte draaien." Kostenbesparing en verduurzaming zijn de belangrijkste redenen voor hem om in het aardwarmteproject te stappen.

Baas over eigen energie

"We hopen met aardwarmte 25% goedkoper uit te zijn. Met dit aardwarmteproject zijn we bovendien baas over onze eigen energie. De energieprijs is stabiel, waardoor je beter je kostprijzen kunt berekenen, ook voor de toekomst. Daarnaast verwachten we dat de waarde van onze bedrijven (onroerend goed tuinbouw) zal stijgen door de aansluiting op aardwarmte."

80% minder CO2-uitstoot

"Qua duurzaamheid zorgen we voor zo'n 80% minder uitstoot als we volledig draaien op aardwarmte in plaats van aardgas. Met verduurzaming kun je je bovendien onderscheiden in de markt. Vooral onze grote afnemers (retailers) in Duitsland zijn daar erg gevoelig voor."

Goed vooronderzoek

Een aanrader voor andere ondernemers? Van den Bos: "Het grootste struikelblok is de financiering en er gaat veel energie en tijd in zitten om zo'n project van de grond te tillen. Met een goed plan en goede partijen met wie je samenwerkt, kom je een heel eind. Een aanrader: doe goed vooronderzoek en neem een adviesbureau in de arm. Maar misschien is het voor kwekers wel beter om het gehele voortraject uit te besteden."

Ondersteuning subsidies

Het project Aardwarmte Vierpolders is financieel ondersteund en mogelijk gemaakt door onder meer de volgende subsidies van het ministerie van Economische Zaken: de Unieke Kansen Regeling (UKR), Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) en SEI Aardwarmte (nu bekend als RNES Aardwarmte). In de voorfase is gebruikgemaakt van de Europese regeling Samenwerking bij Innovatie (SBI).

Meer informatie

* Aardwarmte Vierpolders

* Stimulering Duurzame Energieproductie

* Regeling RNES Aardwarmte: risico's dekken voor aardwarmte

Download:

* Factsheet subsidie UKR Naar energieneutraal wonen PDF document | 470,42 KB

Factsheet subsidie UKR Naar energieneutraal wonen

Zie het origineel.