PV Radboud: Cursus Boetseren (Workshop)

PV Radboud: Cursus Boetseren (Workshop)

Datum maandag 14 september 2015

Locatie Villa Oud-Heyendael, Rene Descartesdreef 21

Beschrijving

Met ingang van september 2015 zal ik, Marjorie Slooff, de lessen keramiek/boetseren voor de PV Radboud gaan verzorgen. In 2007 heb ik de kunstacademie in Arnhem afgerond. Daarvoor was ik 20 jaar fysio-/manueeltherapeut. Sindsdien heb ik lesgegeven op verschillende plekken, onder andere 4 jaar op de Lindenberg. Ik gaf daar alle ruimtelijke disciplines (beeldhouwen in steen, glasfusing, werken met gips, brons en klei). Daarnaast ben ik beroepsmatig actief als beeldend kunstenaar. Ik exposeer veel, zowel op landartexposities, als op kunstroutes, galeries en andere kunstevenementen. Sinds 2014 geef ik les in beeldhouwatelier de Krekel dat ik vorig jaar heb opgericht.

In de lessen kan ruimtelijk gewerkt worden in de breedste zin van het woord. Hoofd materiaal zal klei zijn, waarbij alle reguliere technieken zoals het werken in een mal, opbouwen, gieten en boetseren aan bod komen. Ook technieken als staketsels maken, mogelijkheden van bewerken van de huid en uithollen komen aan bod.

Voor wie

De cursus is voor iedereen die geinteresseerd is in ruimtelijk werken en het boeiend vindt te ontdekken hoeveel kanten er aan een 3-dimensionaal werk zitten. Het maken van beelden is een intensief proces dat soms meer tijd kost als verwacht. Werken met klei is relatief snel en daardoor erg geschikt om je eigen kwaliteiten in vormgeving te ontwikkelen.

Wat en hoe

De begeleiding is individueel zodat er veel aandacht is voor het ontwikkelen van de eigen vormentaal en manier van werken. Voor wie wil is het mogelijk naar opdracht of waarneming te werken. Zeker als je nog niet veel ruimtelijk gewerkt hebt verdiend dit aanbeveling om te leren kijken. Bij voldoende interesse verzorg ik ook lessen boetseren naar naaktmodel of portret.

Doelstelling

De cursus heeft tot doel om je eigen vormentaal te ontdekken, dit doen we door bezig te zijn in de cursus, door bewuster te gaan kijken, boeken en plaatjes te verzamelen en bijvoorbeeld naar exposities te gaan. In de les zit een opbouw waarbij in het begin aandacht is voor het leren kennen van materialen en technieken. Het leren spelen met ruimtes en verhoudingen en eventueel reproduceren van een voorbeeld, zijn belangrijk om te komen tot het ontwikkelen van een individuele voorkeur. De dialoog met de cursist en de vrijheid om te komen tot eigen keuzes vindt ik heel belangrijk. Daarnaast zijn natuurlijk onderling contact en gezelligheid ook belangrijk!

Cursusgegevens:

* Er zijn in het najaar van 2015 drie parallelcursussen gepland: op maandagavond (start op 14 september 2015), dinsdagavond (start op 15 september 2015) en op donderdagochtend (start op 17 september 2015).

* Een cursus bestaat uit 12 workshops en wordt gegeven in het Klein Atelier aan de Kapittelweg 54-52.

* De avondcursussen duren van 19:30-22.00 uur en de donderdagochtendcursus is van 10:00-12:30 uur.

* Het lesgeld bedraagt EUR 130,- voor PV-leden en EUR 150,- voor niet-leden.

* Het lesgeldgeld is exclusief materiaalkosten!

* In overleg met de cursisten vallen de lessen in de schoolvakanties uit en worden later ingehaald!