Dierenrechtenorganisatie Bite Back: “Confisqueer dieren bij wetsovertreders circusdierenverbod”

Dierenrechtenorganisatie Bite Back: “Confisqueer dieren bij wetsovertreders circusdierenverbod”

Zeist, maandag 14 september 2015 - Vanaf morgen 15 september zal het eindelijk gebeuren: een verbod op het houden van een gedeelte van dieren in het circus, namelijk de wilde dieren. Dierenrechtenorganisatie Bite Back is blij met dit deelverbod, maar zal actie blijven voeren om ook de andere dieren uit het circus te krijgen. Tevens zal Bite Back nauwlettend in de gaten houden of het huidige verbod wordt nageleefd en bij autoriteiten aandringen op strikte handhaving van dit verbod.

Woordvoerder Alex Romijn: “Tien jaar geleden al begon ik met actiegroep Circusleed (later opgegaan in Bite Back) protesten te houden voor een verbod op circussen met dieren. Niemand had destijds aandacht hiervoor, ook andere dierenorganisaties niet. Met de actiegroep hebben we die aandacht gecreëerd bij zowel media als collega-organisaties. Daarna is de bal gaan rollen en de discussie is gegroeid en gebleven. Persoonlijk zie ik dit als een mooie overwinning voor de dieren, maar we moeten blijven doorgaan. Niet alleen voor de rest van de dieren in het circus, maar ook voor andere dieren die gebruikt worden voor vermaak, zoals in het Dolfinarium waar we ook elke maand acties houden.”

Hoewel het verbod om op te treden met wilde dieren in werking treedt vanaf morgen geeft één circus (Renz International) al aan gewoon haar olifanten te zullen houden en de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO) wil bezwaar maken bij een Europese rechtbank. Woordvoerder Alex Romijn: “Wij zullen bij autoriteiten aandringen op het confisqueren van de dieren bij overtreding en zorgen dat deze dieren door de autoriteiten ondergebracht worden bij een opvanglocatie.” Voorts vindt Bite Back het onacceptabel dat de dieren wel nog zouden mogen gehouden worden door de circussen, ook al zouden ze niet optreden. Nederland had zich beter laten inspireren door het Belgische verbod: in België staat er expliciet in de wet dat dieren die niet optreden ook niet mogen gehouden worden in het circus.

Alle dieren in circussen worden blootgesteld aan vele stressfactoren en worden constant heen en weer gesleept. Dieren vertonen daarom veel stereotype gedrag. De training van gedomesticeerde dieren kan ook uitgevoerd worden onder dwang, zoals met fysiek of psychisch geweld. Bite Back zal daarom actie blijven voeren totdat álle dieren de circustent uit zijn.