Wateroverlast: wat doet de gemeente?


15-09-2015: Steeds vaker hebben we last van korte, hevige regenbuien. Bij zo'n hevige regenbui valt er in korte tijd zoveel water dat het riool dit niet aankan.

Straten staan dan blank. Dat is meestal niet erg; het water op straat staat als het ware even in de file voor afvoer door het riool. Vaak is dit water binnen een uur weg. Helaas komt het soms voor dat hevige regenbuien leiden tot zware overlast en schade. Dat willen we graag voorkomen. De
gemeente neemt daarom verschillende maatregelen.

Welke maatregelen neemt de gemeente?

Op diverse plekken in de gemeente zijn bergingskelders aangelegd. Hier kan extra regenwater in opgevangen worden, zodat het niet op straat terecht komt. Ook zijn verschillende putten op straat losgekoppeld van het riool en rechtstreeks aangesloten op vijvers. Daarnaast zetten we de komende
vijf jaar grootschalig in op het afkoppelen van verhard oppervlak. Dit betekent dat daken en straten niet meer aangesloten worden op het riool. In plaats daarvan infiltreren we afstromend regenwater in de bodem of voeren we het af naar het oppervlaktewater (zoals sloten en vijvers). Ook
verdiepen we bestaande wadi's (ondiepe greppel/kuil om regenwater op te vangen), zodat de capaciteit vergroot wordt.

Wees voorzichtig bij wateroverlast

Het water dat tijdelijk op straat staat is niet schoon, hier kan namelijk verdund rioolwater bij zitten. Dit water kunt u daarom het beste vermijden. Laat kinderen niet in dit water of in het water van de wadi's spelen. Daarnaast kan het nog steeds voorkomen dat putdeksels losraken tijdens
hevige regenbuien door de grote druk in het riool. Deze putdeksels worden vervangen voor putdeksels met een ontluchtingsmechanisme, waardoor ze niet meer losraken.

Wat kunt u als bewoner doen?

Als bewoner kunt u ook helpen om wateroverlast te voorkomen. Hieronder vindt u enkele tips. Voor meer tips kunt u kijken op www.riool.info.

* Leg zo min mogelijk tegels in de tuin, zodat water zoveel mogelijk direct in de bodem zakt en niet naar het riool stroomt.
* Plaats onderaan de regenpijp een bladvanger of ontlastput om overstromingen binnenshuis en geborrel in het toilet te voorkomen.
* Pas uw rijgedrag aan als er veel water op straat staat. Als u hard rijdt ontstaat een zo hoge watergolf dat het water over de stoeprand stroomt en huizen in kan lopen.



Ondanks alle maatregelen kunnen we niet altijd voorkomen dat er korte tijd overlast is tijdens extreme regenval, maar we doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken.