Hoe helpt Heemstede vluchtelingen


15 september 2015 Hoe helpt Heemstede vluchtelingen

Logo gemeente Heemstede

Berichten over vluchtelingen die vanuit landen als Syrie en Eritrea een veilige plek zoeken om te wonen en te leven domineren het nieuws. Ook inwoners van Heemstede worden geraakt door de beelden en verhalen en vragen zich af wat we gezamenlijk kunnen doen om te helpen. De gemeente wil deze
betrokkenheid en energie die er in de Heemsteedse samenleving is bijeenbrengen. Wij nodigen inwoners die willen meedenken en willen helpen van harte uit voor de inwonersbijeenkomst `Hoe helpt Heemstede?'. De gemeente Heemstede organiseert de bijeenkomst op woensdagavond 23 september tussen
20.00 en 22.00 uur in het raadhuis. Daar komt de vraag aan de orde: hoe kan Heemstede vluchtelingen helpen? Met elkaar kunnen we initiatieven en ideeen delen, die kunnen bijdragen aan de opvang van vluchtelingen.

Programma

Onder leiding van burgemeester Marianne Heeremans zal het programma er als volgt uitzien:

19.30 uur : inloop

Vanaf 20.00 uur: informatie van het COA en de Stichting VluchtelingenWerk Noord-West
Holland
met elkaar aan tafel: in kleine groepen ideeen en initiatieven uitwisselen
opbrengst bespreken
aan de slag?

Omdat er veel vragen en onduidelijkheden zijn over vluchtelingen, zullen vertegenwoordigers van het COA, Platform Opnieuw Thuis en Vluchtelingenwerk Noord-West Holland aan deze avond deelnemen. Aanmelding vooraf is niet nodig. Graag tot 23 september.

Hieronder een aantal vragen en antwoorden:

Wat doet het COA?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is verantwoordelijk voor de opvang en huisvesting van vluchtelingen in Nederland. Het COA vangt hen op in opvangcentra en zorgt voor basisvoorzieningen. Het recht op opvang bestaat vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt, tot hij een
verblijfsvergunning krijgt (dan wordt het statushouder) of Nederland moet verlaten. Gemeenten zijn wettelijk verplicht elk half jaar een aantal verblijfsgerechtigden te huisvesten, de zogenaamde taakstelling.

Wat is een statushouder?

Statushouders zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogenaamde verblijfsgerechtigden of statushouders. Zij hebben recht op reguliere huisvesting. Het is van belang dat zij normale woonruimte krijgen om een snelle start te kunnen maken in het inburgeringsproces.

Wat doet Het Platform Opnieuw Thuis?

Het platform helpt gemeenten bij het zoeken naar creatieve oplossingen voor de huisvesting van toegelaten vluchtelingen.

Wat doet Vluchtelingenwerk?

Vereniging VluchtelingenWerk Nederland is een onafhankelijke organisatie die de belangen behartigt van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------