Meer omzet bij bloemisten tijdens Moederdag 2015


15 september 2015

Meer omzet bij bloemisten tijdens Moederdag 2015

Bloemisten hebben in 2015 een hogere omzet gehaald tijdens Moederdag in vergelijking tot 2014. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder bloemisten in drie landen.

Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, Duitsland en Frankrijk.
De meest genoemde redenen voor de hogere omzet zijn:

* Een hogere gemiddelde besteding per klant
* Meer klanten die moederdagaankopen deden

Alleen in Nederland is een toename van internetbestellingen een derde reden voor meer omzet tijdens Moederdag.

Gemiddelde besteding en leeftijd klanten

De gemiddelde besteding voor een moederdagaankoop was in Nederland EUR 21, in Duitsland EUR 19 en in Frankrijk EUR 28. Opvallend is dat de meeste moederdagklanten in Nederland en Duitsland vooral mannen zijn en dat de gemiddelde leeftijd van klanten 31-40 jaar is. In Frankrijk zijn de meeste
moederdagklanten vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 30-50 jaar.

Meer bloemen dan planten

Zoals elk jaar worden meer boeketten verkocht dan planten als moederdagcadeau. In Nederland bestond het aandeel boeketten uit 80% van de totale moederdagaankopen terwijl dit in Duitsland en Frankrijk 70% bedroeg.

De vraag naar planten was aanzienlijk lager. Het moederdagomzetaandeel van planten was circa 15%. Indien men planten koopt, zijn bloeiende planten het meest favoriet in Nederland en Duitsland. In Frankrijk geeft men de voorkeur aan arrangementen met plantenbakken.

Roos meest populaire bloem

Rozen zijn nog steeds de populairste bloem tijdens Moederdag. Daarnaast zijn er per land vele verschillende bloemen favoriet tijdens Moederdag. In Nederland zijn dat rozen, gerbera, lisianthus, hortensia en pioenen. In Duitsland zijn rozen, gerbera, freesia en chrysant populair. De Franse
consument geeft de voorkeur aan roos, lelie, pioen, gerbera en lisianthus. De meest verkochte plant is de phalaenopsis gevolgd door kalanchoe in pot en anthurium in pot.

Roze is nog steeds de meest gevraagde kleur voor Moederdag. Vervolgens zijn rood en wit/creme ook populair. Er is geen verandering te zien wat betreft de kleur. De voorgaande jaren waren dit ook de meest populaire kleuren. Enkele bloemisten verkochten ook pastelkleuren en bontgekleurde
boeketten.

Reclame tijdens Moederdag

Bloemisten hebben in de aanloop naar Moederdag veel reclame gemaakt. Nederlandse bloemisten maken vooral reclame via:

* Internet
* Hun eigen website
* Social media

In Duitsland maakt men het meest gebruik van posters in de winkel en sociale media. In Frankrijk maakt men het minst reclame voor Moederdag.

Bloemisten maken weinig gebruik van moederdagaanbiedingen. Wel bezorgt een deel van de bloemisten gratis, of bieden zij een boeket aan met vaas.

Bron: BloemistenPanel
Dit is een online community en panel waar bloemisten hun mening kunnen delen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.