Aan de slag met wijst herstel


Vanaf 21 september worden er werkzaamheden uitgevoerd in en in de directe omgeving van het wijstbosje aan de Langenboomseweg in Zeeland. Deze werkzaamheden zijn gericht op `wijst herstel'.

Wat is `wijst'?

Wijst is een zeldzaam (Brabants) verschijnsel met bijzondere waarden op het gebied van water, natuur en het ontstaan van de aarde. Wijst is water dat uit de diepte omhoog komt door de aanwezigheid van een `breuk'. Een breuk is een slecht doorlatende laag die ontstaan is door bewegingen in de
aardkorst. Wijst heeft een specifieke waterkwaliteit met onder andere een hoog ijzergehalte. Hierdoor is wijst bijvoorbeeld te herkennen aan de roestrode verkleuring in sloten. Bij deze specifieke waterkwaliteit horen specifieke planten die op hun beurt weer specifieke diersoorten aantrekken.
Het is dus de moeite waard om dit verschijnsel te herstellen en zichtbaar te maken voor de recreant.

Wat gaan we doen?

Er worden twee poelen, een verlaging in een weiland en een natuurvriendelijke oever aangelegd. In het populierenbos wordt een rij bomen gekapt. Het is de bedoeling dit bosje langzaam om te vormen naar een bos dat uit soorten bestaat die op deze plek van nature thuishoren. Ook wordt er nieuwe
beplanting aangebracht.

Ten behoeve van het recreatieve gebruik wordt het bestaande wandelpad doorgetrokken naar de Vensteeg en naar het Kladderpad, zodat het mogelijk wordt een ommetje te maken. Verder worden er twee zitplekken met een informatiebord ingericht.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeentelijke projectleider Sonja Manders: tel: 0486-458175, e-mail: Sonja.manders@landerd.nl.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant.

Wijstgrond

* twitter
* facebook