Vier jaar gevangenisstraf geeist voor veroorzaken dodelijk verkeerso..


15 september 2015 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van vier jaar en een rijontzegging van vijf jaar geeist tegen een 51-jarige man uit Lutten. De man wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval onder invloed van alcohol.

Op donderdagavond 12 maart 2015 worden de bijna vijf weken oude baby Milan en zijn vader aangereden op de Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten, gemeente Hardenberg (Overijssel). Vader stond aan de kant van de weg te praten met een buurmeisje, hij stond gedeeltelijk op de rode
voetgangers-/fietsstrook en gedeeltelijk op een oprit. Plotseling kwam er een auto die de vader aanreed en de kinderwagen met daarin Milan schepte. Vader raakte zwaar gewond en baby Milan overleed uiteindelijk. De aanrijder reed door.

De politie had al snel een vermoeden wie de chauffeur zou kunnen zijn. De man bleek niet in zijn woning aanwezig te zijn, maar de beschadigde auto stond wel voor de deur. Enkele uren later heeft de verdachte zich op het politiebureau gemeld.

Uit onderzoek blijkt dat de man teveel alcohol had gedronken om de auto nog te mogen besturen. De officier concludeert dat hij zeker 1,5 promille alcohol in zijn bloed heeft gehad ten tijde van de aanrijding, dat is drie keer de toegestane hoeveelheid.

Uit uitgebreid onderzoek, onder andere door een reconstructie ter plaatse, is gebleken dat de verdachte de mensen aan de kant van de weg had moeten zien staan en een aanrijding had kunnen voorkomen. De voetgangers waren zichtbaar voor verdachte.

De officier van justitie acht de man schuldig aan dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel bij een verkeersongeval (artikel 6 Wegenverkeerswet) en het doorrijden na een ongeval (artikel 7 Wegenverkeerswet). "Er is hier sprake van grove schuld: verdachte heeft zeer
onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam verkeersgedrag vertoond waardoor het ongeval is ontstaan."

De verdachte is diverse malen eerder veroordeeld voor het rijden onder invloed en op het moment van het ongeval liep hij nog in een proeftijd van een ontzegging van zijn rijbevoegdheid. De officier rekent het verdachte zwaar aan dat hij desondanks met drank op is gaan rijden.

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van vier jaar geeist en een ontzegging van de rijbevoegdheid van vijf jaar. Daarnaast is tenuitvoerlegging gevraagd van een eerdere voorwaardelijk opgelegde straf van een maand gevangenisstraf en twee jaar rijontzegging.

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet over twee weken uitspraak.

Deel dit op

*