Provinciale rol in krimpaanpak

De provincie Fryslan wil bij de aanpak van krimp kennis inbrengen en de voortgang bewaken van toekomstige uitvoeringsplannen rondom dit thema. De gemeenten en betrokken organisaties nemen zelf de besluiten. Deze rol maakte zij duidelijk in een brief aan gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Provinciale steun

De tijd van bewustwording rondom het thema krimp is voorbij. Demografische ontwikkelingen zoals leegloop, vergrijzing, leegstand en verdwijnende voorzieningen in en rondom dorpen zijn aan de orde van de dag. Daarom vindt de provincie Fryslan het van belang haar rol duidelijk te schetsen. Gedeputeerde Johannes Kramer: "As stimulator en fasilitator stipet de provinsje de oare partijen under oaren troch kennis yn te bringen, (lobby)kontakten te underhalden mei it Ryk en de fuortgong yn `e gaten te halden". Meestal draait zij niet zelf aan de knoppen. De regio's en partijen zijn zelf aan zet, en nemen zelf besluiten over hoe ze willen omgaan met het verminderende aantal inwoners en voorzieningen in hun gemeente.

Spreiding van voorzieningen

Verder volgt de provincie nadrukkelijker de ontwikkelingen en kijkt of de prognoses kloppen. Maar houdt ook in de gaten welke effecten de ontwikkeling van vergrijzing op de arbeidsmarkt en het wonen hebben. Daarnaast streeft de provincie naar afstemming van voorzieningen tussen gemeenten. De komende vier jaar stimuleert ze dat hiervoor regionale plannen komen. Waarbij de provincie helpt inzicht te geven in bijvoorbeeld het aantal scholen dat nodig is in 2030. En welke consequenties het heeft als er bijvoorbeeld meer samenwerkingsscholen komen of er combinatieklassen komen van twee of drie groepen.

Aanscherping

Het nieuwe coalitieakkoord en het vandaag verschenen Rekenkamerrapport geven geen aanleiding voor een hernieuwd beleid. Het oorspronkelijke beleid voor demografische ontwikkelingen (Fan mear nei Better) blijft dan ook overeind. Wel krijgt de provinciale inbreng op bepaalde punten een aanscherping. Voor het einde van dit jaar verschijnt er een provinciale beleidsbrief. Hierin staat nader omschreven hoe de provinciale rol er vanaf 2016 concreet uit ziet.

De provincie brengt eens in de twee `a drie jaar nieuwe Friese bevolkingsprognoses uit. De eerstvolgende is gepland in 2016. Voor de krimpaanpak is twee miljoen euro provinciaal geld gereserveerd voor de periode 2016 - 2020.