Miljoenennota 2016 in 'eerste' koffertje naar de Kamer

Nieuwsbericht | 15-09-2015 | 11:30

Minister Dijsselbloem van Financien biedt op Prinsjesdag 2015 de Miljoenennota 2016 in het eerste 'Derde Dinsdag in September'-koffertje aan de voorzitter van de Tweede Kamer aan.

Eerste Prinsjesdag koffer

De koffer is in 1946 aangeschaft door minister Pieter Lieftinck en bood sindsdien onderdak aan een groot aantal Miljoenennota's. Op vrijdag 18 september opent Jeroen Dijsselbloem, met de overhandiging van de huidige en het eerste koffertje, de tentoonstelling Prinsjesdag, het koffertje en de Miljoenennota in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Voor het eerst zullen alle koffertjes van de ministers van Financien samen te zien zijn: vijf in totaal.

Geschiedenis eerste koffertje

Minister van Financien Pieter Lieftinck wilde in 1946 de rijksbegroting en Miljoenennota in stijl aan de Tweede Kamer aanbieden. Maar zoals het een minister van Financien betaamt, wilde hij daarvoor niet te veel geld uitgeven. Daarom stuurde hij een ambtenaar op pad om een koffertje te kopen. Het werd uiteindelijk een koffer van een paar gulden bij leerhandel Van de Broek in Den Haag. Het opschrift werd er met gouden letters op aangebracht. Het koffertje is een museumstuk en wordt beheerd door het Belasting & Douane Museum.

Volgens minister Dijsselbloem was het koffertje van Lieftinck getuige van de wederopbouw. Het werd het symbool van verstandig begroten, maar ook van vernieuwde voorspoed. Dijsselbloem: "Ik vind het daarom een passend eerbetoon het originele koffertje van Lieftinck uit het museum te halen en de Miljoenennota hierin aan de Tweede Kamer aan te bieden."

Opening tentoonstelling

Met de tentoonstelling Prinsjesdag, het koffertje en de Miljoenennota toont het Belasting & Douane Museum in Rotterdam geschiedenis en actualiteit rond het koffertje van de minister. Dijsselbloem zal de tentoonstelling openen in aanwezigheid van leerlingen van de IMC Weekendschool Rotterdam, aan wie hij aansluitend een speciale Prinsjesdag-les gaat geven. De tentoonstelling is van 19 september te bezoeken in het museum.