Huurverlaging voor ruim 1800 huurders van Mitros

dinsdag 15 september 2015 - Persbericht

Per 1 oktober 2015 verandert de puntentelling voor sociale huurwoningen. De punten geven de waardering van een woning aan. De waardering bepaalt de maximale hoogte van de huur. Voor 1838 woningen in Utrecht en Nieuwegein betekent dit dat Mitros de huurprijs gaat verlagen.

De huurverlaging varieert van EUR 0,11 tot EUR 200,-. Huurders van Mitros die hier recht op hebben, hoeven niets te doen. Zij hebben al een brief ontvangen met de nieuwe huurprijs.

Wat is er veranderd?

Een woning krijgt punten voor bijvoorbeeld de oppervlakte van de kamers of het energielabel. Per 1 oktober heeft de overheid de berekening van de punten veranderd. Hier de belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

* In de nieuwe puntentelling telt de waarde van de woning (WOZ-waarde) mee.

* Een woning krijgt geen punten meer voor woonvorm, woonomgeving of hinderlijke situaties.

* De schaarstepunten (voor woningen in gewilde wijken) bestaan niet meer.

* Elke punt is 3,8% minder waard geworden.

De wijziging in de puntentelling geldt alleen voor zelfstandige sociale huurwoningen; niet voor kamers of vrije sector huurwoningen.

Veel huurders betalen minder dan de maximale huur

Het kan zijn dat in de nieuwe puntentelling een woning minder punten heeft gekregen. Dat betekent niet dat er automatisch een huurverlaging volgt. De meeste huurders van Mitros betalen namelijk een lagere huur dan de maximale huur die Mitros mag vragen.

De nieuwe puntentelling bepaalt opnieuw wat wij maximaal voor een woning mogen vragen. Ligt de huidige huur onder de maximale huur, dan blijft de huur per 1 oktober hetzelfde. Bij 1838 woningen zakt de maximale huur onder de huidige huurprijs. Deze mensen krijgen daarom huurverlaging.