VICE News brengt horroverhalen aan het licht van vluchtelingen in detentiekampen in Libië

15 SEPTEMBER, 2015

VICE News brengt horroverhalen aan het licht van vluchtelingen in detentiekampen in Libië

Hartverscheurende beelden laten zien hoe vluchtelingen en migranten lichamelijk mishandeld en uitgehongerd worden en proberen te overleven in inhumane omstandigheden in Libië. “Deze film van VICE News moet een wake-up call zijn voor landen over de hele wereld om heel spoedig de schending van mensenrechten in Libië aan te pakken” – Amnesty International.

Klik hier om de hele documentaire te bekijken.

Amsterdam, 15 september 2015.

Vandaag lanceert VICE News het eerste deel van een exclusieve tweedelige documentaire die de omstandigheden onderzoekt in de door milities geleide vluchtelingenkampen in Libië.

In de nieuwe film, Libya’s Migrant Trade, heeft VICE News filmmaker Marco Salustro exclusieve toegang gekregen tot arrestatiekampen net buiten Tripoli die in handen zijn van de Libische militie: Lybia Dawn. De militie heeft heeft honderden migranten die Europa probeerden te bereiken overvallen, en gevangen genomen.

Opgesloten in afgedankte ruimtes in de hitte van de woestijn zijn mannen, vrouwen en kinderen die hun leven riskeerden om te vluchten door het Midden-Oosten en Afrika, nu pionnen in een machtsspel tussen verschillende milities. Deze milities maken gebruik van de Libische politieke instabiliteit en claimen rust en orde te brengen waar de overheid faalt, maar wat hier te zien is, vertelt een heel ander verhaal.

De documentaire die in juni is geschoten, onthult harde en inhumane leefomstandigheden. Vrouwen zijn gescheiden van mannen, eten is schaars, uitdroging en ziekte zijn wijdverspreid en dit alles onder het toeziend oog en controle van de militie, bestaande uit mentale- en fysieke mishandeling zoals zweepslagen.

Als reactie op deze film zegt Amnesty International’s Midden Oosten en Noord Afrika Directeur Philip Luther:

“Dit is een choquerende film die een bijzonder licht laat schijnen op de verschrikkelijke omstandigheden die veel vluchtelingen en migranten in Libië moeten doorstaan. We weten dat vluchtelingen en migranten in Libië afpersing, ontvoering, verkrachting en marteling door mensenhandelaren en smokkelaars moeten doorstaan, net zoals de systematische exploitatie door werkgevers en arrestaties van onbepaalde tijd in immigratie- en arrestatiecentra”.

“De vergroting van de wetteloosheid en het groeiende aantal conflicten in Libië betekent dat bijna iedere gewapende groep in staat is mensen vast te houden en te mishandelen, ongeacht of ze naar Europa proberen te komen of dat ze een leven proberen op te bouwen in Libië”.

“De film van VICE News moet een wake-up call zijn voor landen over de hele wereld om deze serieuze mensenrechtenschendingen heel snel aan te pakken. We kunnen de vluchtelingencrisis bij Europa niet oplossen, zolang deze situatie in Libië niet aangepakt wordt”.

Libya’s Migrant Trade is de nieuwste documentaire in de award winnende serie van VICE News "Europa or Die". Deze serie heeft als doel de humanitaire crisis die opduikt rond de grenzen van Europa sinds 2014 te documenteren.

OVER VICE

VICE is een van de snelst groeiende jonge mediamerken ter wereld, en bestaat uit een verzameling van fanatieke, jonge en creatieve schrijvers, art directors, fotografen en regisseurs, die actief zijn in de productie en distributie van tijdschriften, websites, entertainmentprogramma’s, films, boeken, events en muziek. De digitale kanalen van VICE zijn: Noisey (een muziekkanaal), The Creators Project (gewijd aan kunst en de creatieve sector) THUMP (focust zich op dance- en elektronische muziek), i-D (over mode), Motherboard (technologie en wetenschap), MUNCHIES (een kanaal over eten en drinken en alles wat daarmee te maken heeft) en VICE News, de snelst groeiende digitale nieuwszender ter wereld. Onlangs lanceerde VICE samen met 20th Century Fox de joint venture VICE FILMS – een samenwerking waarin jonge en opkomende regisseurs creatief en financieel worden gesteund in de productie en distributie van grote internationale speelfilms. Vanaf februari levert VICE ook dagelijks content aan Snapchat’s Discover. VICE heeft nu al drie seizoenen een televisieshow op HBO, met als titel ‘VICE’ die in 2014 twee Emmy’s in wacht sleepte.