Nederlandse bedrijven verduurzamen Amerikaanse warmtevoorziening

Gepubliceerd op: 15 september 2015 | Gewijzigd op: 15 september 2015

Een consortium van Nederlandse ondernemingen wil Warmte Koude Opslag (WKO) in de bodem naar de Oostkust van de Verenigde Staten (VS) gaan brengen.

Het consortium krijgt steun van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) vanuit het Partners for International Business (PIB) programma. Nationale Programma's Energie levert de kennis.

Energieverbruik Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is 60% van het primaire energieverbruik voor het verwarmen en koelen van gebouwen. In dichtbevolkte steden kan dat percentage verder oplopen. In New York bedraagt dit maar liefst 75% van het energieverbruik. Juist New York heeft als stad zeer ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en wil in 2050 80% minder CO2 uitstoten dan in 2005. New York geldt als een belangrijk voorbeeld voor andere Amerikaanse steden.

"In 2014 kwamen wij er achter dat WKO zoals wij dat kennen, in Amerika nagenoeg onbekend is", aldus Gerwin Hop, eigenaar van adviesbureau Over Morgen en penvoerder van het consortium. "Tezamen met onze Amerikaanse partner, Tim Kreukniet van Energy Transition New York, hebben we vervolgens gekeken of er onoverkomelijke obstakels zijn voor het toepassen van WKO in de VS. Die blijken er niet te zijn. Het klimaat aan de Oostkust van Amerika is geschikt, evenals de ondergrond. Vanuit de regelgeving zijn er ook geen `showstoppers' ".

Bekendheid vergroten

Het consortium wil in eerste instantie de bekendheid van WKO in Amerika vergroten. De groep richt zich vooral op de Amerikaanse overheden, kennisinstellingen, projectontwikkelaars en investeerders. Met de informatie brengen zij de geschiktheid van WKO in beeld, zowel vanuit de ondergrond als op gebouwniveau. Het doel is om binnen een jaar een gebouw van een WKO-systeem te voorzien, om zo een showcase aan Amerikaanse ontwikkelaars te kunnen tonen. Het programma richt zich vooralsnog op de steden New York, Baltimore en Boston.

Geothermie is hot

"Geothermie is 'hot' in Amerika en WKO past uitstekend in de duurzaamheidsdoelstellingen van Amerikaanse overheden", aldus Hop. "De belangstelling is nu al enorm, hoewel we pas net begonnen zijn. We verwachten dat we binnen 2 jaar als consortium een voorloper kunnen zijn in de verduurzaming van warmte en koude aan de Oostkust en in de toepassing van WKO in het bijzonder".

Consortium Dutch ATES

Cofely Energy Solutions, Deltares, de Gemeente Den Haag, adviesbureau Over Morgen, Priva Klimaatbeheersing, TNO en Zonenergie.nu bundelen de krachten in het consortium Dutch ATES (Acquifer Thermal Energy Storage).