Wetsvoorstel voor betere uitvoering vergunningverlening, toezicht en handhaving krijgt brede steun

Wetsvoorstel voor betere uitvoering vergunningverlening, toezicht en handhaving krijgt brede steun

15 september 2015

Tijdens het wetgevingsoverleg over de wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) om de uitvoering van de vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) te verbeteren waren de aanwezige partijen, VVD, PvdA, CDA en fractie-Houwers, het unaniem eens met de inzet van de wet: het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering van de VTH, zodat rampen, zoals de vuurwerkramp die zich op 13 mei 2000 in Enschede voordeed, zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Veiligheid moet altijd voorop staan, zowel bij de overheid als bij de bedrijven, aldus de Kamerleden. In de wet zijn de eerdere afspraken tussen het IPO, de VNG en het rijk verankerd om de kwaliteit van de uitvoering van VTH structureel te verbeteren. Het landsdekkend stelsel van omgevingsdiensten is daarvan een belangrijk onderdeel.

Het nieuwe stelsel van omgevingsdiensten werd tijdens de bespreking geprezen als goed en helder: duidelijk is wie, wanneer en waarvoor verantwoordelijk is. Met een onbetwiste rol voor de gemeenteraden en Provinciale Staten . Steun werd ook uitgesproken voor de totstandkoming van de wet: namelijk van onderop en in samenwerking met de betrokken partijen.

De vraag of de netwerk-omgevingsdiensten in het stelsel uiteindelijk wel voldoende slagkracht hebben werd door de aanwezige Kamerleden betwijfeld. Uiteindelijk leverde dat steun op voor staatssecretaris Wilma Mansveld (IenM, PvdA), die al eerder concludeerde dat de deze netwerk-omgevingsdiensten onvoldoende toekomstbestendig zijn. VVD en PvdA kondigden een motie aan die moet zorgen voor een heldere einddatum voor deze omgevingsdiensten zodat het stelsel van omgevingsdiensten gereed is als de Omgevingswet in werking treedt.

Per 1 januari 2016 wordt het bevoegd gezag met betrekking tot de VTH-taken voor de risicovolle bedrijven die onder het Besluit risico's zware ongevallen (BRZO) of de Richtlijn Industriele Emissie's (RIE) van gemeenten overgedragen naar provincies. Met de overdracht is de noodzaak om een eerder gevraagd extra interventie-instrument voor de staatssecretaris in het leven te roepen, overbodig geworden. Met het bestaande interbestuurlijk toezicht op de provincies kan de staatssecretaris rechtstreeks ingrijpen als dat nodig is.

De provincies en gemeenten zullen met het wetsvoorstel zelf zorgen voor een brede toepassing van de kwaliteitscriteria. Sinds begin juli is de `modelverordening Kwaliteit' op de site van de VNG en het IPO te vinden. Naar aanleiding van de bespreking zei de staatssecretaris echter toe om al na twee jaar te evalueren of de provincies en gemeenten aan de afspraken over kwaliteit voldoen en ook of zij de taken waarvoor in de nieuwe wet een zorgplicht bestaat, op het gewenste niveau uitvoeren.