'EU-geld snel omzetten in concrete plannen'

"Nu snel plannen maken om het beschikbare geld zo in te zetten dat onze sectoren er sterker en beter van worden." Zo reageert LTO-voorzitter Albert Jan Maat op het bericht dat Nederland 29,9 miljoen euro krijgt van Brussel.

Maat is gematigd positief over de besluitvorming in de EU Landbouwraad. "De uitkomst is een bescheiden bedrag, zeker als je dat afzet tegen de 135 miljoen euro die aan superheffing aan Brussel is betaald. Maar dit is wat er met veel trekken en duwen uit is gekomen."

Snel in gesprek

Hij benadrukt dat het geld daadwerkelijk in de varkenshouderij en de melkveehouderij besteed moet worden. "We willen daarover op heel korte termijn met staatssecretaris Sharon Dijksma in gesprek."

De Europese Commissie zet met een werkgroep een eerste stap in de richting van betere mededingingswetgeving. Maat wil echter meer actie en daadkracht: "Er moet nu ook daadwerkelijk wat gaan gebeuren." Dit geldt volgens hem eveneens voor de belofte van Landbouwcommissaris Phil Hogan om de export actiever te steunen. "We zijn wel teleurgesteld over de manier waarop de EU zich inzet om de Russische markt weer open te krijgen."

Keuringskosten

De LTO-voorzitter benadrukt dat de inzet van het kabinet de komende jaren moet liggen op het bereiken van een gelijk speelveld (gelijke concurrentieverhoudingen) voor boeren en tuinders in de EU. Voorbeelden daarvan zijn de keuringskosten die nergens in Europa zo hoog zijn als in Nederland en nergens in de EU alleen maar door de boeren worden betaald.

15 september 2015