Nominaties Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 bekend

PERSBERICHT

Persbericht

Nominaties Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 bekend

Drie speciale voorbeelden van huisvesting die eenzaamheid voorkomen of verminderen

Utrecht, 15 september 2015 - De jury van de Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 heeft drie nominaties bekendgemaakt. Alle genomineerde projecten zijn inspirerende voorbeelden die eenzaamheid voorkomen of verminderen via speciale vormen van huisvesting. Het gaat om Akker71 in Arnhem door Volkshuisvesting Arnhem, Plus Wonen door Stichting Plus Wonen en Thuishuis door Stichting Thuis in Welzijn. Deelnemers aan het Nationaal Eenzaamheid Congres 2015 bepalen de uiteindelijke winnaar op donderdag 24 september 2015.

De nominaties

De Nationale Eenzaamheid Prijs staat dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving. De jury heeft drie huisvestingsprojecten genomineerd die eenzaamheid succesvol verminderen of voorkomen.

Akker71 door Volkshuisvesting Arnhem. Akker71 is een voormalig verzorgingshuis middenin een woonwijk in Arnhem. Het heeft 145 kamertjes waar 100 mensen wonen; een grote groep is mensen met psychische problemen die hier beschermde huisvesting vinden. Ook wonen er islamitische ouderen, die een groot risico hebben op eenzaamheid in een gewoon verpleeghuis. 25 Ondernemers werken in Akker71 en 30 werkzoekenden leer-werken er. Het gebouw heeft veel gemeenschappelijke ruimtes; dit faciliteert ontmoeting tussen mensen. Ook de ontspannen manier van ondersteuning door Volkshuisvesting Arnhem draagt hieraan bij.

Plus Wonen door Stichting Plus Wonen. Plus Wonen is een woon-zorgcomplex voor mensen met schizofrenie in Leusden en is door ouders geïnitieerd. In het complex wonen vijftien volwassen mensen met een psychosegevoeligheid. Het gebouw kent veel glas rond een gemeenschappelijke tuin en een gemeenschappelijk gebouw: dit nodigt bewoners uit deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten. Bovendien zorgt de plattegrond van het gebouw ervoor dat bewoners bijna altijd iemand tegenkomen op weg naar hun woning. Tot slot ligt het gebouw in een gewone woonwijk, waardoor bewoners makkelijker contact hebben met andere wijkbewoners.

Thuishuis door Stichting Thuis in Welzijn. Een Thuishuis is een speciale woning waar vijf tot zeven alleenstaande 60-plussers met een smalle beurs bij elkaar wonen. Ze hebben een eigen verblijfsruimte en delen een woonkamer, tuin en logeerkamer. Twee projecten zijn gerealiseerd: in Deurne en Amstelveen. Harderwijk gaat dit najaar open. De doelgroep bestaat onder andere uit ouderen die (dreigen) te vereenzamen. Waar nodig ondersteunen vrijwilligers de bewoners. De mogelijkheid bestaat ook dat vrijwilligers huisbezoeken brengen aan alleenstaande ouderen in de buurt, om hen uit te nodigen om weer mee te doen.

De jury

De jury bestaat dit jaar uit de volgende leden: Hester van Buren, directeur/bestuurder woningcorporatie Rochdale, Anja Machielse, filosoof en sociaal wetenschapper, Universiteit voor Humanistiek, Armand Paardekooper Overman, architect - directeur fUSE, urban producer - SYNC, Ella Vogelaar, voorzitter Vereniging NOV en voorzitter Resto VanHarte en Leo Wijnbelt (juryvoorzitter; voorzitter Coalitie Erbij).

De prijs

De Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 wordt uitgereikt door Jop Fackeldey, wethouder Wonen van Lelystad en vicevoorzitter VNG-commissie Ruimte en Wonen op 24 september 2015 tijdens het openingscongres van de Week tegen Eenzaamheid (24 september t/m 3 oktober 2015). Naast de eer gaat de winnaar naar huis met een kunstobject en à‚ € 5.000 ten behoeve van zijn of haar activiteit. De Prijsvraag een initiatief van Coalitie Erbij, de nationale coalitie tegen eenzaamheid en wordt dit jaar georganiseerd samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Flevoland.