VO-raad vraagt aandacht voor gevolgen van krimp en bekostiging vluchtelingenkinderen

Begroting OCW 2016 bouwt voort op ingezet beleid

VO-raad vraagt aandacht voor gevolgen van krimp en bekostiging vluchtelingenkinderen

15 september 2015 - De OCW begroting voor 2016 staat voor het voortgezet onderwijs in het teken van ontwikkelingen die reeds ingezet zijn in het in 2014 afgesloten sectorakkoord VO. Zo komen eerder aangekondigde middelen en beleidsruimte vrij om het onderwijs verder te verbeteren en meer maatwerk in het onderwijs te realiseren. De VO-raad vraagt in reactie op de Miljoenennota speciaal aandacht voor ruimte voor scholen om te anticiperen op krimp en voor de bekostiging van onderwijs aan een toenemend aantal vluchtelingenkinderen.

Een belangrijke doelstelling uit het sectorakkoord VO is de versterking van de docent, onder andere door het vergroten van het aantal masterdocenten voor de klas. In de begroting 2016 is het budget voor de lerarenbeurs, die leraren de mogelijkheid biedt om een masteropleiding te volgen, verhoogd. De VO-raad vindt dit belangrijk omdat het positief bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs en het imago van het vak van docent. Het voortgezet onderwijs heeft ontwikkelingen ingezet om het onderwijs toekomstbestendiger te maken en meer maatwerk te bieden, en de docent is cruciaal in die ontwikkeling.

Vluchtelingenkinderen

Een centraal thema van de Troonrede is de aanpak van de Europese vluchtelingenproblematiek. De VO-raad vraagt aandacht voor de bekostiging van onderwijs aan een toenemend aantal vluchtelingenkinderen. Het VO kreeg het afgelopen schooljaar al te maken met een grotere instroom van vluchtelingenkinderen en de verwachting is dat dat aantal de komende tijd zal blijven stijgen. Paul Rosenmöller, voorzitter VO-raad: “Ook scholen in het voortgezet onderwijs vangen – met de groei van het aantal vluchtelingen in Nederland – steeds meer kinderen (tijdelijk) op. Het is belangrijk dat scholen de voorzieningen en financiële middelen hebben om in het onderwijs van deze kinderen te kunnen blijven voorzien.”

Maatregelen krimp ontbreken

Het voortgezet onderwijs moet gezien worden in de context van dalende leerlingaantallen. Steeds meer scholen krijgen te maken met krimp en hebben meer ruimte nodig om samen te werken met andere scholen. De VO-raad vindt het teleurstellend dat al eerder aangekondigde maatregelen om beter te kunnen anticiperen op krimp, ook in de begroting voor 2016 nog steeds niet concreet gemaakt worden.