AOb over begroting: `Onderwijs als goednieuwsshow'

"Het ministerie van Onderwijs presenteert alle ontwikkelingen alsof we met een grote goednieuwsshow te maken hebben", dat zegt Liesbeth Verheggen, voorzitter van de AOb. "Of het nu gaat om passend onderwijs, de overvolle klassen, de werkdruk of het salaris, de staatssecretaris en de minister van Onderwijs doen net of alles op rolletjes loopt. Ze sluiten hun ogen voor de werkelijkheid."

De AOb had gehoopt op echte investeringen. "De afgelopen jaren verschenen keer op keer rapporten over passend onderwijs waaruit dezelfde conclusie komt: leraren worden onvoldoende betrokken bij de invoering en leerlingen worden de dupe. Maar de staatssecretaris doet net alsof er niets aan de hand is en weigert maatregelen te nemen."

Maar niet alleen de staatssecretaris steekt zijn vingers in de oren. Verheggen: "In het hoger onderwijs trekt minister Bussemaker zich niets aan van de protesten van studenten en personeel. Intussen is ze wel bezig met plannen om het middelbaar beroepsonderwijs grondig te herzien, terwijl ze daar juist behoefte hebben aan rust in de tent. In geen enkele sector is het personeel zo ontevreden als het gaat om de arbeidsomstandigheden."

Goednieuwsshow

Volgens de AOb valt het kabinet door de mand met deze goednieuwsshow. "Het onderwijspersoneel trapt er echt niet meer in", stelt Verheggen. "Zij worden geconfronteerd met de hoge werkdruk en de volle klassen. Maar zien ook nog geen 500 euro extra op hun rekening, zoals minister Plasterk van Binnenlandse Zaken enkele maanden geleden nog hardop beloofde."