Prinsjesdag 2015: Optimisme en Friese nuchterheid

Net als het kabinet reageren Gedeputeerde Staten van Fryslan voorzichtig optimistisch op de Miljoenennota. De groeiende economie, het herstel van de woningmarkt en het stijgende consumentenvertrouwen zijn goede voortekenen.

Het college van GS bekijkt de voortekenen met Friese nuchterheid. Er blijft namelijk ook zorg over de werkgelegenheid in Fryslan.

Blijven investeren

De investeringen die provincie blijft doen, moeten leiden tot directe werkgelegenheid en moeten de inspanningen van het Rijk versterken. Ook zullen we er bij de regering op blijven aandringen om verantwoorde groei in de landbouwsector mogelijk te maken.

Landbouwgedeputeerde Johannes Kramer: "Wat ik it Ryk graach meijaan wol is dat it no it momint is om te groeien nei in natuerynklusive lanbou. Werby't de lanbou rendearret mar de natuer ek groeie en bloeie kin. Krekt no, by it ynstellen fan regels foar de lanbousektor om under it fosfaatplafond te bliuwen."

Rijksbanen in Fryslan behouden

GS spannen zich in voor behoud van de rijksbanen in Fryslan. Het wordt tijd dat er een einde komt aan de voortdurende onzekerheid. Denk aan de rechtbank, het gerechtshof en de belastingdienst. Wij houden het kabinet aan de toezegging om het Noorden te ontzien als het om reorganisaties met banenverlies gaat.

Klaar voor de toekomst met breedband

Het Noorden maakt zich klaar voor de toekomst. Plannen om breedbandinternet aan te leggen in de provincie krijgen steeds vastere vorm. Noodzakelijk om optimaal te kunnen blijven ondernemen. Daarom dringt Noord-Nederland aan op passende regelgeving die de uitrol van glasvezel kan versnellen. Gedeputeerde Sietske Poepjes: "At it Ryk meidocht en de fersnelling mooglik makket, giet us breedbanplan hiel hurd foarut! Der bin ik wis fan."

In de Troonrede stipte de Koning het belang van de Afsluitdijk aan. Een voorbeeldproject op vele fronten. Voor Fryslan is dit een duidelijk signaal om met het ministerie en de andere overheden voortvarend aan de vernieuwing van de Afsluitdijk te werken.