Initiatiefnemers online platforms willen burgers in regering


Petities.nl en Opiniestukken.nl: "Geef de Staten-Generaal terug aan de burgers"

AMSTERDAM/DEN HAAG, 20150915 -- Laat de Tweede Kamer na de volgende verkiezingen een regering samenstellen op basis van vacatures. Uit de beste kandidaten worden dan ministers gekozen. Met dit voorstel willen Reinder Rustema en Arnold Vonk de jarige Staten-Generaal weer teruggeven aan de burgers.

In een opiniestuk in de Volkskrant pleiten zij ervoor het parlement dichter bij de burgers te brengen, naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de volksvertegenwoordiging. Ook hebben ze een petitie gemaakt die het opiniestuk kracht moet bijzetten.

"Burgers zijn nu al erg actief in onze democratie", schrijven Rustema en Vonk. "Maar niet door partijlidmaatschap; ze kiezen voor andere vormen". Op hun sites Petities.nl en Opiniestukken.nl stromen al jaren spontaan de bijdrages binnen: miljoenen ondertekeningen onder duizenden petities en honderden opiniestukken die duizenden keren zijn gedeeld. Daar wordt nu te weinig mee gedaan in Den Haag, vinden ze. "Zoals ook nu weer blijkt uit de #GeenPeil-actie is 'agenda-setting' vanuit de samenleving via de media en via petities erg moeilijk. Er is alleen ruimte voor een andere koers tijdens de formatie van een nieuwe coalitie."

Maar een coalitie is helemaal niet nodig voor een stabiele regering. Rustema en Vonk: "Het land kan prima zonder. Sterker, een gefragmenteerde volksvertegenwoordiging is een democratisch feest."

Hun alternatief is een regering die wordt samengesteld op basis van vacatures: "De 150 Tweede Kamerleden stellen die op en selecteren de beste kandidaten - uit alle burgers. Dit is een antwoord op de voor burgers vreemde gewaarwording dat een politicus als beloning voor partijloyaliteit voor een heel ministerie verantwoordelijk wordt. Bovenal zal het land dan democratischer, en nog steeds stabiel, bestuurd worden."

"Ministers zijn niet meer aan partijdogma’s en regeerakkoorden gebonden, maar aan wat verstandig en consistent is. Regeringsbeleid moet technisch en juridisch mogelijk zijn, te betalen, passen binnen internationale verdragen en dergelijke. Tegelijk kunnen we de dialectiek tussen voorzichtig bestuur en populistische volksvertegenwoordiging in alle openheid volgen. We identificeren ons met onze volksvertegenwoordiger en die krijgt weerwoord van de uitvoerder van het beleid. Coalities verdwijnen niet, want ook politieke stromingen en partijen zullen als losse verbanden politici bij elkaar brengen. Ook worden goed functionerende ministers niet vervangen na verkiezingen, zoals nu. Alleen hun opdracht verandert een beetje mee met de andere samenstelling van de volksvertegenwoordiging."

Lees het hele opiniestuk op http://www.volkskrant.nl/opinie/geef-de-staten-generaal-terug-aan-de-burgers~a4141998/ Onderteken de petitie hierbij op http://burgerregering.petities.nl