Linksom of rechtsom, jij molecuul! (Promotie)

Datum

dinsdag 15 september 2015

Tijd

vanaf 16:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus

mevrouw L.B. Spix

Promotor(es)

prof. dr. E. Vlieg

Copromotor(es)

dr. H.L.M. Meekes

Subtitel

Deracemizing racemic compounds

Beschrijving

Chirale moleculen komen voor als linkshandige en rechtshandige varianten, enantiomeren genaamd. Het menselijke lichaam is in staat om de enantiomeren te onderscheiden. De varianten smaken of ruiken bijvoorbeeld anders, maar in het ergste geval is het een verschil tussen dood en genezing. Voor medicijnen maar ook in de voedselindustrie is het dan ook van belang dat slechts een van de twee enantiomeren wordt geproduceerd.

Een verrassend eenvoudige methode daarvoor is zo'n 10 jaar geleden ontdekt, waarbij een mengsel van linkse en rechtse kristallen van een chiraal molecuul in een oplossing worden vermalen tot heel kleine kristallen. Na verloop van tijd blijken alle kristallen of links of rechts te zijn geworden. Deze methode werkt echter voor slechts 10% van de chirale moleculen, namelijk die gescheiden linkse en rechtse kristallen geven.

Het proefschrift "Deracemising racemic compounds" van Laura Spix beschrijft haar onderzoek naar varianten op de methode, waarmee in principe de kristallen van alle chirale moleculen gedwongen kunnen worden over te gaan in slechts een enantiomeer.

Biografie

Laura Spix (Duesseldorf, 1979) studeerde medische biologie aan de universiteit Duisburg-Essen, Campus Essen. Zij werkt nu bij Crystallics en adviseert farmaceutische bedrijven welke vastestofstructuur het beste is voor hun medicijnen.