Lezing 'De communist, de priester en de kroonprins' door Niels Coppes

Datum

dinsdag 15 september 2015

Tijd

19:30 tot 21:00

Locatie

Erasmusplein 1, Nijmegen. Erasmusgebouw, verdieping 2, zaal 50 (E.2.50)

Organisator

Kunsthistorische Kring Nijmegen (KKN)

Spreker

Niels Coppes

Beschrijving

Niels Coppes, conservator fotografie bij Paleis Het Loo in Apeldoorn, houdt een lezing over 'De communist, de priester en de kroonprins'. Hierin schenkt hij aandacht aan het levensverhaal van de, precies honderd jaar geleden geboren, fotograaf Hans Sibbelee (1915-2003).

Eind jaren negentig besloot Sibbelee zijn fotografische nalatenschap onder te brengen bij (toen nog) de Katholieke Universiteit Nijmegen, zijn negatieven verhuisden naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. In 1999 werd bij het Centrum

Kunsthistorische Documentatie een project gestart om dit werk te inventariseren. Daarnaast vroeg het enerverende levensverhaal van deze avontuurlijke fotograaf om een boek. Strijd is de rode draad in dit verhaal dat startte tijdens de Eerste Wereldoorlog in Brits Indie, door Spaanse

Burgeroorlog en Tweede Wereldoorlog werd bepaald en dat tegen de keer in tot ontplooiing kwam tijdens de Koude Oorlog. Met telkens een camera in de hand en Marx en Jezus als navigators eindigt dit wonderlijke verhaal op een pianokrukje in Maartensdijk.

Niels Coppes studeerde geschiedenis in Nijmegen en werkte vijf jaar bij het Centrum Kunsthistorische Documentatie in Nijmegen. Sinds januari 1998 is hij als conservator fotografie verbonden aan Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daarnaast werkte hij als freelance fotohistoricus in opdracht van onder andere Museum Het Valkhof, Kasteel Middachten en het Nationaal Archief. In 2008 verscheen van zijn hand Hans Sibbelee (1915-2003) Geengageerd fotograaf (NKS XV).

Aanmelden

Toegang: Normaal tarief: 5 euro, medewerkers Radboud: 3 euro en GRATIS voor studenten. (Aanmelden via: www.ru.nl/kkn)