Bijzondere bijstand en medische kosten


RSS

Iedereen krijgt wel eens te maken met ziektekosten. Daarom is het belangrijk goed verzekerd te zijn.
Inwoners met een laag inkomen (tot 120% van de bijstandsnorm) kunnen gebruik maken van een collectieve zorgverzekering voor minima die de gemeente heeft afgesloten met de zorgverzekeraars CZ en VGZ.

Deze collectieve verzekering biedt op de eerste plaats een korting op de premie (basis en aanvullende verzekering). De gemeente betaalt daarnaast ook nog een deel van de premie in de vorm van bijzondere bijstand.

Chronische zieken

In 2015 zijn de zorgkosten weer duurder geworden. Vooral als u een chronische ziekte of handicap hebt merkt u dat. Daarom biedt de gemeente u vanaf 2015 naast de bovengenoemde verzekering ook een meer uitgebreide verzekering aan. Deze verzekering biedt u meer en/of hogere vergoedingen voor
bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en lidmaatschap van uw patientenvereniging. Ook kunt u uw eigen risico volledig door deze verzekering laten vergoeden. De premie voor de uitgebreidere verzekering is hoger dan voor uw huidige verzekering. Maar de gemeente betaalt u voor
deze verzekering ook een hogere tegemoetkoming.

Noodzakelijke kosten die niet vergoed worden

Bent u uitgebreid verzekerd en moet u toch nog medische kosten maken die niet vergoed worden maar die wel strikt noodzakelijk zijn, dan is het mogelijk om hiervoor een `gedeeltelijke' vergoeding via de bijzondere bijstand voor aan te vragen.

Uw aanvraag wordt dan getoetst op noodzakelijkheid en voorliggende voorzieningen. Het kan ook zijn dat voor de kosten die u moet maken eerst een sociaal-medisch advies wordt gevraagd bij een deskundige.

Team Werk, Inkomen en Zorg, dagelijks bereikbaar tussen 9.30 en 10.30 uur.
Tel. (0413) 481911.