Economische samenwerking met Chinese provincie Heilongjiang

De Chinese provincie Heilongjiang en Fryslan gaan samenwerken op het gebied van akkerbouw en zuivel. Bedrijven, de provinciebesturen en brancheorganisaties gaan na waar over en weer kansen liggen.

Partijsecretaris Wang Xiankui en Commissaris van de Koning John Jorritsma ondertekenen hiervoor maandag in Leeuwarden een overeenkomst. De partijsecretaris bezoekt Fryslan met een grote delegatie, waaronder 36 bedrijven.

De bedrijven zijn vooral geinteresseerd in aardappelen en melkproducten. In december bezoekt een handelsmissie met Friese bedrijven de noordoostelijke provincie. In Heilongjiang wonen 38 miljoen mensen. De hoofdstad en grootste stad is Harbin met ruim 10 miljoen inwoners.

De partijsecretaris is de hoogste vertegenwoordiger van de provincie. Maandag is er naast de ondertekening ook een bijeenkomst waar Chinese en Friese bedrijven elkaar ontmoeten, in WTC Expo in Leeuwarden. De delegatie brengt twee bedrijfsbezoeken, aan aardappelverwerker LambWeston in Oosterbierum en zuivelbedrijf A-ware in Heerenveen.

Fryslan heeft al een zusterband met de Chinese provincie Sichuan.