Vicaris Hermanspark wordt uitgebreid


Het gebied tussen de Lageweg en het Vicaris Hermanspark wordt bij dit park betrokken. De werkzaamheden beginnen in week 40 en zullen naar verwachting twee a drie weken duren.

IGP-Velp

Tussen de Lageweg en het Vicaris Hermansparkt ligt een perceel grond. Dit perceel wordt, door het anders in te richten, betrokken bij het park. Het gebied bestaat nu uit grasland en een boomgaard. In het zuidelijk deel liggen enkele volkstuinen terwijl elders nog een schapenwei ligt.

De uitbreiding van het Vicaris Hermanspark heeft te maken met het Integraal Gebiedsplan-Velp (IGP-Velp). Het IGP -Velp is een landschappelijk herinrichtingsplan waarbij onder andere agrarische en natuurdoelen worden nagestreefd. De uitbreiding is feitelijk de afronding van het IGP-Velp. Bij
dit laatste project worden vooral natuur- en recreatieve doelen nagestreefd.

Herinrichting

Door het gebied aan de Lageweg bij het park te betrekken ontstaat meer landschappelijke eenheid, zowel vanuit het park gezien als vanaf de Lageweg. Dit effect wordt bereikt door al te rigoureuze ingrepen te vermijden. Het nieuw ingerichte terrein moet een belangrijk leefgebied gaan vormen
voor met name amfibieen. Kikkers, padden, salamanders; zij moeten er hun thuis vinden. De grond die vrijkomt bij het afgraven van oevers wordt ter plaatse weer verwerkt. Zo ontstaat ook een beperkte verhoging met daarop ruigere vegetatie; een menging van grassen en kruiden. Een dergelijke
ruigte biedt beschutting aan tal van diersoorten waaronder insecten en kleine knaagdieren. Door de flauwe oevers, gaat deze vegetatie geleidelijk over in oever- en waterbegroeiing. Daar voelen amfibieen zich in thuis. De hoogstamfruitbomen worden gehandhaafd.

Passage

Bij de herinrichting worden ook amfibieenpassages aangelegd die onder de Bronkhorstweg door gaan lopen. Via dergelijke passages kunnen bijvoorbeeld padden veilig de Bronkhorstweg passeren. Tijdens de werkzaamheden zal de Bronkhorstweg tijdelijk worden afgesloten.

De werkzaamheden starten in week 40 en duren enkele weken. Het werk wordt uitgevoerd door de firma Infrascoop uit Cuijk.