FOM-onderzoeker lost mysterie oplossende mineralen op


Meer informatie
Contactperso(o)n(en): Ans Hekkenberg
Weblocatie: http://www.fom.nl/live/nieuws/archief_persberichten/persberichten2015/artikel.pag?objectnumber=308344
printerversie
18 september 2015

FOM-onderzoeker lost mysterie oplossende mineralen op

Op 18 september 2015 publiceert vakblad Science een artikel van CSER-tenure tracker Mariette Wolthers, over de verschillende manieren waarop mineralen kunnen oplossen. Mineralen zijn de bouwstenen van gesteenten, maar ook van bodems, zand, klei, onze botten en nog veel meer materialen.
Calciet
vergroten Figuur 1. Calciet

Mariette Wolthers laat een calcietkristal zien

"Het oplossen van mineralen, en ook de aangroei ervan: dat gebeurt allemaal aan het grensvlak tussen mineraal en oplossing", zegt FOM-werkgroepleider Mariette Wolthers. In het Science Perspective-artikel beschrijft zij verschillende manieren waarop calciet (kalk) kan oplossen, onder
verschillende omstandigheden. Dit is relevant voor bijvoorbeeld de verwering van marmeren beelden, maar ook het oplossen van kalk in de ondergrond als reactie op het inpompen van CO[2]-rijke oplossingen voor CO[2]-opslag, of optimalisatie van olie- en gaswinning.

Het artikel van Wolthers verwijst naar het werk van een Amerikaanse onderzoeksgroep (Laanait et al.), die onthulde hoe snel en variabel het transport van atomen en moleculen vanuit calciet is tijdens het oplossen. Hun onderzoek staat in dezelfde editie van Science.

Ambities
In de komende jaren zal Wolthers modellen maken van vergelijkbare processen, waarbij het oplossen en de aangroei van carbonaatmineralen (kalk) centraal staan. Meer dan de helft van de olie- en gasreserves ter wereld zitten opgesloten in massieve carbonaatgesteenten. Dergelijke modellen zijn
dan ook nodig om nieuwe manieren te vinden om deze voorraden aan olie en gas te kunnen winnen. Wolthers hoopt de oplossingsmechanismen te simuleren van de atoomschaal tot de (centi)meterschaal.

Het onderzoek van Wolthers is medegefinancierd door FOM, NWO en NERC.

Referentie
Wolthers, M. (2015). How minerals dissolve. Science 349 (6254), p. 1288. doi 10.1126/science.aad0852.

Contact
Mariette Wolthers, (030) 253 50 42 .