Harderwijk verleent medewerking aan vestiging asielzoekerscentrum


Harderwijk verleent medewerking aan vestiging asielzoekerscentrum

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 15 september besloten dat zij haar medewerking verleent aan het vestigen van een asielzoekerscentrum op het voormalig kazerneterrein Kranenburg-Noord.

Hiertoe wordt een intentieovereenkomst aangegaan met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de eigenaar van het terrein, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

Het besluit is ingegeven door de onophoudelijke stroom mensen die massaal hun thuisland ontvluchten in verband met (burger-)oorlogen en onderdrukking. Vanuit deze ontwikkelingen heeft het kabinet gemeenten opgeroepen om mee te werken aan de opvang van asielzoekers.

Gemeente Harderwijk kan en wil de ogen niet sluiten voor de enorme stroom vluchtelingen en de dringende vraag naar opvanglocaties. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid wil de gemeente daarom meewerken aan de opvang van asielzoekers om hen toekomstperspectief te bieden.

Opvang

Het college van B&W heeft besloten een intentieovereenkomst aan te gaan met het COA en met de eigenaar van het terrein het RVB om een asielzoekerscentrum (AZC) te vestigen voor ongeveer 800 opvangplekken op het voormalig kazerneterrein Kranenburg-Noord voor de periode van 5 jaar. Na vijf jaar
wordt bezien of dit voor eenzelfde periode verlengd wordt. Dit is afhankelijk van de behoefte aan opvangplekken op dat moment.

Wanneer invulling wordt gegeven aan alle (rand-)voorwaarden zal dit leiden tot een bestuursovereenkomst voor de vestiging van een AZC. Een van de voorwaarden is dat onderwijsinstelling Landstede, nu gevestigd op het voormalig kazerneterrein, gefaciliteerd blijft.

Na het sluiten van de intentieovereenkomst kan het COA inrichtingsplannen gaan uitwerken en voorzieningen en faciliteiten gaan regelen. Hierbij worden wijkbewoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven direct betrokken.

Bijeenkomsten

Direct omwonenden en/of bedrijven hebben op vrijdagochtend 18 september een brief ontvangen waarin zij worden geinformeerd over deze ontwikkelingen. Het college begrijpt dat dit besluit vragen op kan roepen en wil oog hebben voor ieders belangen en aandachtspunten.

De gemeente Harderwijk organiseert daarom voor direct omwonenden en/of bedrijven een informatiebijeenkomst op maandagavond 21 september 2015. Namens de gemeente zijn onder andere burgemeester Van Schaik en en de wethouders De Jong en Van Noort aanwezig. Ook zijn een bestuurslid en medewerkers
van het COA en een bestuurslid van Landstede aanwezig.

De tweede informatiebijeenkomst is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Harderwijk. Deze wordt op dinsdag 22 september georganiseerd om 19.30 uur op het voormalig kazerneterrein aan de Mecklenburglaan 3 (locatie Landstede). Inwoners zijn hier welkom om 19.30 uur.

Vragen

Voor meer informatie zie veel gestelde vragen en antwoorden. Staat de vraag er niet bij? Dan is de gemeente Harderwijk bereikbaar via telefoonnummer (0341) 411 911 (maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur) of via e-mail asielopvang@harderwijk.nl.