Het herfstnummer van Secondant: veranderend veiligheidslandschap


In de participatiesamenleving zoeken burgers zelf oplossingen voor problemen. Op het moment is de rol van de overheid daarin nog dubbel. Want is de doe-democratie iets waar we met z'n allen van overtuigd zijn of is het een bezuinigingsmaatregel? In Secondant spreken specialisten zich uit over
de kansen en de obstakels.

Lector Veiligheidsbeleving Marnix Eysink Smeets over ontwikkelingen in veiligheid

De aanpak van de crimefighters aan het begin van deze eeuw heeft gewerkt als een speer, de criminaliteit is gedaald. Tegenwoordig maken Nederlanders zich zorgen om andere zaken, zoals de vluchtelingenstroom en moslimextremisme. In 'De wereld is niet meer plat' waarschuwt Eysink Smeets dat we
de bakens moeten verzetten. ''Het is tijd voor een nieuw verhaal.''

Op weg naar nieuwe vormen

Bijeffect van de nationale politie is dat de lokale bestuurders grip op de politie verliezen en dat hun zeggenschap afneemt. Vanuit het bureau Regionale Veiligheidsstrategie trekken gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie gezamenlijk op in de regio. Veiligheidsaanpak midden-Nederland:
een vuist in de regio' geeft zicht op het koorddansen tussen het land en de regio.

Per 2017 werken alle gemeenten met het Digitaal Opkopers Register. De koppeling van de databases van gestolen en aangeboden goederen snijdt criminelen de pas af. Gemeente Utrecht gaat aan de slag met de handelaren. Dat zij niet onverdeeld enthousiast zijn, is te lezen in 'Er schuilt leed
achter een te goedkope mobiel'.

We zitten in een transitie naar een doe-democratie. De overheid raakt in een meer faciliterende rol. Echter, eer het zover is, moeten we nog wat horden over. In 'De doe-democratie komt eraan' legt Jose Kerstholt, hoogleraar psychologische besliskunde, de vinger op de zere plek.

Secondant rubrieken

* In Innovatief aandacht voor vernieuwingen voor veilig uitgaan en tegen woonoverlast.
* Internationale trends informeert over hoe 's werelds meest beruchte bendes zich profileren op sociale media.
* Hoe voetbalclub Vitesse door een vriendelijke bejegening van de supporters bespaart op politie-inzet, is te lezen in Best Practice.
* Evaluatief gaat in op de overlast rondom coffeeshops en drugstoerisme.
* Hoe voorkomen we dat ex-gedetineerde jihadi's niet verder verstrikt raken in extremistische netwerken? Die vraag staat centraal in Secondant Signaleert.

Over Secondant

Secondant is een online vakblad over criminaliteitspreventie en maatschappelijke veiligheid. Het biedt praktijkgerichte informatie, onderzoeken en trends.

Abonnement

Een abonnement op Secondant is gratis. Abonnees ontvangen vier keer per jaar een digitaal bericht over het verschijnen van de nieuwe editie van het magazine.
* Ga naar het herfstnummer van Secondant.