Dagje pretpark: ruim honderd euro (03-09-2015)


3 september 2015

Een dagje pretpark kost gemiddeld EUR 105,73 voor een gezin. Het duurste park is Plopsaland De Panne in Belgie en het goedkoopste park is Speelpark Sybrandy's in Oudemirdum, Friesland.

Het prijsverschil tussen beide parken voor een dagje pret is maar liefst EUR 130.

Dat zijn enkele uitkomsten van een prijsonderzoek van de Kampioen naar kleine en grote attractieparken. De Kampioen telde de kosten van 28 parken in Nederland en net over de grens bij elkaar op. Het ging daarbij om de kosten voor entreekaarten voor een gezin (2 volwassenen, kind van 6 jaar en
8 jaar), een dag parkeren, 4 frietjes met mayo, 4 snacks, 2 kopjes koffie en 2 flesjes water.

De verschillen zijn groot. Zo kost een dagje attractiepark slechts EUR 52,60 in het Friese Speelpark Sybrandy's. Voor Plopsaland de Panne in Belgie betaal je maar liefst EUR 183,46. Het duurste Nederlandse pretpark is De Efteling, met een totaalprijs van EUR 180,80.
Aan eten en drinken geef je al snel enkele tientjes uit in een pretpark, zelfs als je het bescheiden houdt. Ons `boodschappenmandje' (4 frietjes met, 4 snacks, 2 kopjes koffie en 2 flesjes water) kost gemiddeld EUR 26,15. Ook daarvan verschilden de prijzen sterk. Van EUR 33,80 in Bobbejaanland
tot EUR 17,80 in Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Het is dus niet vreemd dat er steeds meer eten wordt meegenomen. Soms zelfs hele bolderkarren vol.

Neem je al het eten zelf mee, dan betaal je gemiddeld EUR 77,63 per gezin voor parkeren en toegangskaarten. Ook dan is Oudemirdum het goedkoopst, met een prijs van EUR 33,60. Voor alleen kaartjes en parkeren is de Efteling het duurst: daar betaal je EUR 154. Ook werd gekeken naar de kosten van
een abonnement. Een gezinsabonnement verdien je gemiddeld na drie bezoeken terug. Dat verschilt wel per park. Bij de Efteling sta je na vijf bezoeken quitte, maar bij o.m. MoviePark Germany, Park Tivoli, Bobbejaanland en Walibi Holland al na twee keer.

De ANWB nuanceert de uitkomsten wel in de Kampioen. `Houd er wel rekening mee dat je in kleine parken veel minder attracties en spektakel voor je euro's krijgt. Zo is Sybrandy's ongeveer tien keer kleiner dan de Efteling.
Het volledige onderzoek, inclusief zeven tips om te besparen op een dagje pretpark, is te lezen in het septembernummer van de Kampioen.

Goedkoopste en duurste parken

Top 5 Goedkope attractieparken
1. Speelpark Sybrandy's, Oudemirdum, Friesland
2. Sprookjeswonderland, Enkhuizen, Noord-Holland
3. Drouwenerzand, Drouwen, Drenthe
4. Sprookjeshof, Zuidlaren, Drenthe
5. Sprookjesbos, Valkenburg, Limburg

Top 5 dure attractieparken

1. Plopsaland De Panne
2. Efteling, Kaatsheuvel, Noord-Brabant
3. Bobbejaanland, Lichtaart, Belgie
4. Movie Park Germany, Bottrop, Duitsland
5. Walibi Holland, Biddinghuizen, Nederland

Duurste - goedkoopste

Kopje koffie
Efteling EUR 2,45 - Drouwenerzand/Kernie's Familiepark (gratis)
Friet met mayo
Bobbejaanland EUR 3,50 - Drouwenerzand/Kernie's Familiepark (gratis)
Souvenirmok
Bobbejaanland/Slagharen EUR 6,95 - Hellendoorn EUR 1,95
Flesje cola (0,5 l)
Drouwenerzand EUR 2 - Linnaeushof EUR 3,25
Foto kopen
Duurste: Efteling (EUR 8,95) - Goedkoopste Billybird (gratis per e-mail)
Top 3 duurste kindershirts
Toverland EUR 24,95
Slagharen/Walibi EUR 14,95
Moviepark EUR 12,90
Top 3 Goedkoopste T-shirts
Minimundi EUR 5,95
Sprookjeshof Zuidlaren EUR 6,95
Drievliet v.a. EUR 7,50

Zo bespaar e op een attractiepark