Start nu met voorbereiden aanvraag verduurzaming accommodatie


Al eerder berichtte de NTTB dat per 1 januari het ministerie van VWS komt met een nieuwe energie regeling. Deze vervangt de oude 'ecotax'. De oude regeling vergoedde gemaakte energiekosten, de nieuwe regeling zet in op het duurzaam verlagen van die energierekening. Dit door maatregelen te
treffen aan de verenigingsaccommodatie die duurzaam energie besparen. In totaal is er 6 miljoen beschikbaar gesteld dat via het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan verenigingen beschikbaar wordt gesteld.

De regeling staat uitgelegd op de site van de RVO en alle vragen die verenigingen hebben worden ook door de RVO in behandeling genomen. Bonden hebben hierin geen rol.

De 6 miljoen is grofweg beschikbaar voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen (de lijst is te vinden op de site van RVO) en - een stap daarvoor - het laten uitvoeren van een energiescan om te weten te komen wat de betreffende maatregel aan energiebesparing oplevert.

Start 1 januari 2016
6 miljoen klinkt als veel geld, maar met een maximumbedrag van EUR125.000 euro per aanvraag, zijn er slechts 48 aanvragen nodig om dit bedrag volledig op te souperen. Het minimumbedrag voor een aanvraag is EUR3.000 euro. Het totaal aantal verenigingen dat geholpen zal worden ligt derhalve
tussen de 48 en 2000. Op tijd in het jaar aanvragen raden wij als NTTB dan ook aan als u al plannen heeft om uw accommodatie te voorzien van energiebesparende maatregelen.

Op 1 januari gaat het aanvraagportaal open. Elk jaar, tot aan 2020, kan een aanvraag gedaan worden. Verenigingen dienen aangesloten te zijn bij NOC*NSF via hun bondslidmaatschap. Zij krijgen 30% van de investeringskosten vergoed. Per jaar kunnen meerdere maatregelen ingediend worden. De
aanvraag wordt beoordeeld en dus bestaat er een kans dat een aanvraag niet wordt toegewezen. Zorg dus altijd voor ontbindende voorwaarden in de offertes en contracten!

Ben nu voorbereid
Om niet achter het net te vissen is het belangrijk in 2015 de nodige voorbereidingen te treffen als uw vereniging een aanvraag voor 2016 wilt indienen.

- zorg dat u alvast in 2015 de benodigde E-herkenning voor de digitale aanvraag verkrijgt

- zoek uit wat de 'deminimus'- regeling inhoudt voor uw vereniging

- laat een energiescan uitvoeren op de maatregelen die u aan uw accommodatie wilt laten uitvoeren. De energiescan is subsidiabel voor een bedrag van EUR500,-. Elke energiescan na 1-1-2010 uitgevoerd komt in aanmerking voor deze subsidie.

Bijeenkomsten RVO
De subsidie is bedoeld voor verbeteringen aan bestaande bouw en als het om nieuwbouw gaat voor maatregelen die buiten het bouwbesluit vallen. Voor tafeltennis kun je dan bijvoorbeeld ook voor nieuwbouw subsidie aanvragen op LED verlichting.

De RVO is dit najaar op twee bijeenkomsten aanwezig om vragen van verenigingen te beantwoorden.

* 26 november de Kennismiddag `Coaching duurzaamheid' in het Philips stadion in Eindhoven.
* 2 december de Nationale Sport Vakbeurs 2015 www.nationalesportvakbeurs.nl

Voor vragen en meer informatie verwijzen we u naar de presentatie van de RVO en naar hun site.

Als NTTB horen we graag van uw initiatief en delen dit liefst ook als goed en inspirerend voorbeeld.



NTTB/IK