Elfde faculteit RUG naar Fryslan


Elfde faculteit RUG naar Fryslan

Principeakkoord komst Friese campus Rijksuniversiteit

18 september 2015

De provincie Fryslan, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de gemeente Leeuwarden bereikten vrijdag 18 september gezamenlijk een principeakkoord over de oprichting van een vestiging van de RUG in Leeuwarden; de elfde faculteit.

Het principeakkoord bevat de oprichting van een mastercollege met tien unieke masterprogramma's, een brede Engelstalige driejarige bachelor-opleiding en een academische onderzoekschool voor vierjarige onderzoeksprojecten geent op de Friese economische speerpunten. In de komende weken wordt het
principeakkoord nader uitgewerkt. Ook komt er een gezamenlijk onderwijsakkoord waar de Friese hogescholen en kennisinstellingen bij betrokken zijn.

Besluitvorming in oktober

De nadere uitwerking van het bereikte principeakkoord wordt in de week van 12 tot 16 oktober ter besluitvorming voorgelegd aan de afzonderlijke colleges van de drie partijen. Hierna zetten de colleges in een gezamenlijke persconferentie de ambities, concrete plannen en financiering uiteen.

Besluitvorming wordt definitief nadat de onderliggende stukken en het akkoord besproken en besloten zijn in de Friese Provinciale Staten, de gemeenteraad van Leeuwarden en het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Gedeputeerde Staten betrekken hierbij ook het advies van drs.
Gerrit de Jong (voorheen Rekenkamer), die zij in een eerder stadium aantrokken. De definitieve besluitvorming is naar verwachting in december helemaal afgerond.

Tot aan de persconferentie in de week van 12 tot 16 oktober zullen de afzonderlijke partijen geen nadere mededelingen doen.