Vrijheid in en door kinderogen


Activiteitenweek rondom het thema "Oorlog & Bevrijding"

Van 14 tot en met 18 september vond voor het tweede jaar de activiteitenweek rondom het thema "Oorlog & Bevrijding" plaats in het kader van "Valkenswaard Viert". Ruim 600 kinderen van basisscholen in Valkenswaard en Dommelen maakten kennis met het thema in verschillende activiteiten.

De aftrap van de activiteitenweek was op maandag 14 september in de theaterzaal van De Hofnar. Schrijfster Lydia Rood van schrijversgroep "Vergeten Oorlog" praatte daar aan de hand van verschillende jeugdboeken met leerlingen van groep 7-8 over dilemma's die een oorlog met zich meebrengt.
Dinsdag was groep 3-4 aan de beurt. Ruim 200 kinderen zagen daar de poppenkastvoorstelling van Noortje Karsmakers. In een XXL poppenkast speelde zij, met wat hulp van de muizen Steef en Stebedeus, een verhaal over het thema bevrijding in kinderogen.
Een dag later lag de eerste verdieping van De Hofnar bezaaid met oude rommel van de activiteit van groep 5. Binnen het Bloemencorsothema "Te mooi om weg te gooien" maakten zij onder leiding van kunstenaar Theo Laurijsen prachtige recycle-kunst!

Kinderen van groep 6 gingen op hun beurt donderdag op zoek naar "vooroorlogse schatten" in een historische speurtocht in samenwerking met de Heemkundekring en VVV. Ten slotte waren vandaag de kleuters aan de beurt: Vol aandacht luisterden zij in de voorleeswigwam van de bibliotheek naar
kinderverhalen over vrijheid.

De Tweede Wereldoorlog en bevrijding zijn grote gebeurtenissen in de geschiedenis van Valkenswaard. Het is belangrijk dit door te geven aan de kinderen van nu en hen bewust te maken van wat vrijheid betekent. De activiteitenweek werd georganiseerd door een werkgroep met afgevaardigden van
Valkenswaard Viert (V4T), Stichting Bloemencorso, Cultuurcentrum De Hofnar, de bibliotheek, heemkundekring Weerderheem en de CultuurCoaches van de gemeente Valkenswaard.