Openingsconcert: Oneindig galmen de klokken

Persbericht

Openingsconcert: Oneindig galmen de klokken

Concert vrijdag 18 september 2015, 20.15 uur, TivoliVredenburg, Utrecht

Inleiding 19.30 uur, Grote Zaal: Thea Derks

AVROTROS Vrijdagconcert

Radio Filharmonisch Orkest

Groot Omroepkoor

Vlaams Radio Koor

James Gaffigan, dirigent

Klaas Stok, koordirigent

Marina Rebeka, sopraan

Sergej Skorokhodov, tenor

Andrej Bondarenko, bas

Moesorgski / Sjostakovitsj - Kroningsscène uit Boris Godoenov Pärt - Cantus in memoriam Benjamin Britten Kancheli - Dixi (Nederlandse première) Rachmaninov - Kolokola (De Klokken)

Op vrijdag 18 september aanstaande gaat in het Utrechtse TivoliVredenburg en rechtstreeks op NPO Radio4 het nieuwe seizoen van de serie AVROTROS Vrijdagconcert van start. Dat is de voortzetting onder een nieuwe naam van de succesvolle en druk bezochte Vrijdag van Vredenburg. In dertig concerten in de vertrouwde Grote Zaal van het fonkelnieuwe muziekpaleis komen honderden orkestmusici en internationale solisten van formaat dit seizoen bladzijden vol virtuositeit en romantiek tot leven brengen. Maar ook werken uit de Barok, de Klassieke tijd, de twintigste en eenentwintigste eeuw, met diverse premières en wereldpremières. En niet te vergeten muziek van Nederlandse bodem. Dat alles verdeeld over negen afzonderlijke series.

Hoofdthema van het nieuwe seizoen is ‘Russische muziek’. Naast grote namen als Sjostakovitsj, Prokofjev, Moesorgski en Tsjaikovski staat ook muziek van een latere generatie op het programma. Dat zijn onder meer de Oekraïner Valentin Silvestrov, de in Berlijn neergestreken Est Arvo Pärt, de in Antwerpen wonende Georgiër Gyia Kancheli en de nabij Hamburg woonachtige Russin Sofia Goebaidoelina. De componisten Est Arvo Pärt en Gyia Kancheli vierden afgelopen maand hun tachtigste verjaardag.

In het openingsconcert zijn de ‘oude en nieuwe Russen’ met elkaar verenigd. Zo opent het concert met de beroemde kroningsscène uit Boris Godoenov van Moesorgski die doorgalmd wordt door klokgebeier. Het slotwerk, Kolokola van Rachmaninov, staat zelfs geheel in het teken van de klokken. ‘Klokken begeleidden iedere Rus, van zijn kindertijd tot het graf, en geen componist kon aan hun invloed ontsnappen, ook ik niet’, zo keek Rachmaninov terug op zijn jonge jaren in het oude Rusland.

Van verstilde, maar intense kracht is de compositie die Arvo Pärt maakte toen hij hoorde van het overlijden van de Engelse componist Benjamin Britten. Slechts gespeeld door strijkers en een klok, laat Pärt een enkele toonladder in mineur voortdurend in diverse canons variëren om zo de grootste Engelse componist van de twintigste eeuw te herdenken. Dan volgt een Nederlandse première met Dixi, van Giya Kancheli (*1935), de componist die in januari nog te gast was in De Vrijdag van Vredenburg, toen zijn Styx voor koor, altviool en orkest werd uitgevoerd. ‘Zolang er muziek klinkt, is er hoop’, vindt Kancheli denkend aan zijn verloren vaderland.

Voor het openingsconcert treden het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor aan, en drie vocale solisten. Op de bok staat de inmiddels vertrouwde Amerikaanse gastdirigent James Gaffigan. Voor de leden van het jubilerende Radio Filharmonisch Orkest is er extra reden voor feestvreugde vanwege het zeventigjarig bestaan van het orkest.

Educatieproject Pronkstukken Utrechtse Middelbare scholen in het kader van Kancheli’s Dixi. Cloud Nine, aanvang 19.00 uur Voorafgaand aan het Openingsconcert presenteren Utrechtse middelbare schoolleerlingen hun eigen compositie. In het kader van het educatieproject Pronkstukken hebben zij een week lang aan hun eigen compositie gewerkt. Hierbij hebben zij zich laten inspireren door het werk Dixi van de Georgische componist Kancheli. De presentatie van het Pronkstuk vindt plaats om 19.00 uur in de zaal Cloud Nine in TivoliVredenburg en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Pieces of Tomorrow, donderdag 17 september a.s. Aanvang: 21.00 uur Nieuw en succesvol is de serie Pieces of Tomorrow van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor dat in een bijzonder format in presentatie en beeld op donderdagavond met een keuze uit het programma van het AVROTROS Vrijdagconcert plaatsvindt. In nauwe samenwerking met poppodium TivoliVredenburg maakt een jong publiek kennis met klassiek.

Op donderdag 17 september spelen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. James Gaffigan de werken van Pärt en Moesorgski ook in de Pieces of Tomorrow. Het concert zal worden gepresenteerd door DJ St. Paul.