Tijd gevraagd voor toekomst Schouwburg

De gemeente Lochem kent vele culturele initiatieven. De schouwburg maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Het college stelt de raad voor de komende maanden in gesprek te gaan met schouwburg, culturele en maatschappelijke organisaties over de rol en positie van de schouwburg binnen de Lochemse samenleving. Onderzoek heeft uitgewezen dat de schouwburg sinds de renovatie er in geslaagd is de inkomsten te verhogen maar dat er meer nodig is om succesvol cultureel maatschappelijk te kunnen ondernemen.

De schouwburg bestaat ruim 100 jaar en draagt daarmee bij aan de culturele uitstraling van Lochem. Daarnaast is de schouwburg belangrijk als vestigingsfactor voor nieuwe inwoners en het bedrijfsleven. In 2010 besloot de raad tot het gefaseerd verlagen van de subsidie. In 2014 verstrekte zij wel een extra aflopende subsidie voor de periode van drie theaterseizoenen. Het bestuur van Schouwburg Lochem gaf aan geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor de uitvoering van het raadsbesluit tot subsidieverlaging.

Conclusie onderzoek

Het college gaf daarom opdracht voor een onderzoek door Buys Culturele Profielen naar de exploitatie van de Schouwburg. Ook onderzocht het bureau hoe de meest efficiente en effectieve organisatie en bedrijfsvoering voor de Schouwburg eruit zien en wat samenwerking met andere schouwburgen op kan leveren. Het onderzoeksrapport geeft aan dat Schouwburg Lochem niet in staat is om de bezuinigingsopdracht te realiseren. Een structurele bijdragen van EUR 312.000 zou volgens het onderzoeksbureau nodig zijn om de schouwburg toekomstperspectief te bieden.

Versterken van culturele initiatieven

Het college wil naar aanleiding van de conclusies van het onderzoek de komende maanden gebruiken om in gesprek te gaan met de schouwburg, de raad en betrokken organisaties, over de rol en positie van de schouwburg in de gemeente Lochem. Het versterken en stimuleren van culturele initiatieven in samenwerking met andere maatschappelijke organisaties kan de schouwburg meer toekomstperspectief bieden. Het college vraagt de raad om de schouwburg, in afwachting van de uitkomsten van het gesprek, eenmalig financieel tegemoet te komen door de subsidie voor het seizoen 2015-2016 niet te verlagen maar gelijk te houden aan het seizoen 2014-2015.

Besluitvorming in oktober

In oktober besluit de gemeenteraad over het voorstel van het college.