Gemeente Leiden: Denk mee met de toekomstvisie van BplusC

vrijdag, 18 september 2015

BplusC en de gemeente gaan samen met de stad op zoek naar hoe de modernisering van de Bibliotheek plus het Centrum voor kunst en cultuur er in 2020 uit zou moeten zien. Op zaterdag 19 september is een eerste brainstorm door het Stadslab tijdens de Nacht van de Kunst en Kennis. Onder het moto `Denk mee met BplusC' is iedereen uitgenodigd na te denken over de toekomstige functies van de Bibliotheek plus het Centrum voor kunst en cultuur.

Frank de Wit (wethouder onderwijs en kennis): "Leiden is een echte cultuur- en kennisstad. De bibliotheek en het centrum voor kunst en cultuur, verenigd in BplusC, is onlosmakelijk met onze stad verbonden. Maar hoe kunnen we die band tussen de organisatie en de stad versterken? Op welke manier moet BplusC zich ontwikkelen om klaar te zijn voor de toekomst? Wie kan daar beter een antwoord op geven dan de stad zelf." Deze stadsbrede brainstorm krijgt de vorm van een `ideeenfestival' en moet begin 2016 leiden tot een geactualiseerde visie op BplusC.

Veranderende samenleving

Willem van Moort (directeur van BplusC): "Onze maatschappij verandert snel. Bibliotheken zijn volop in ontwikkeling om aan te sluiten bij de wensen van inwoners. De landelijke adviescommissie onder leiding van Job Cohen concludeert dat de bibliotheek van de toekomst een knooppunt moet zijn voor kennis, contact en cultuur. BplusC is al meer dan alleen een bibliotheek, maar we willen nog meer verbindingen leggen tussen kennis- en cultuuronderdelen."

Centrale vraag

De vraag die de komende tijd centraal staat, is: Hoe kan BplusC aan de Nieuwstraat zich, tussen nu en 2020, ontwikkelen tot jouw droomplek als `knooppunt van kennis, cultuur en contact'? Van Moort: "We vragen bewust naar de ideeen voor ons hoofdgebouw in het centrum. Hier willen we alles op gebied van kennis en cultuur samen laten komen. Dit wordt onze `flagstore'." De Wit vult aan: "Het afgelopen jaar hebben onze inwoners zich zorgen gemaakt over Q-bus en de wijkbibliotheek Merenwijk. Dit stadsbestuur wil dat die blijven. Toch kan ik me voorstellen dat inwoners ook hier iets over willen zeggen. Dus ook al ligt de focus op de toekomstige functies van het hoofdgebouw van BplusC, we willen tijdens het ideeenfestival uitdrukkelijk alle ideeen over kennis en cultuur in de stad de ruimte geven."

Start `Denk mee met BplusC'

BplusC en de gemeente Leiden hebben het Stadslab gevraagd een `beeldenbrainstorm' te organiseren. Op zaterdag 19 september verzamelt het Stadslab in het Scheltemacomplex op een spannende, creatieve manier onder de bezoekers van de Nacht van Kunst en Kennis toekomstbeelden. Deze `beeldenbrainstorm' is de eerste activiteit in een reeks stadsbrede activiteiten en bijeenkomsten in de stad die resulteren in de toekomstvisie `BplusC in 2020'. Verder zijn er expertmeetings voor partners binnen het onderwijs, cultuur en welzijn. Het stadsbrede ideeenfestival eindigt met een `Week van BplusC (11-15 november) vol activiteiten voor de inwoners van Leiden waarin zij hun ideeen en wensen aan kunnen dragen.

Ook meedenken?

Op www.bplusC/denkmee staan alle activiteiten of praat mee op twitter #BplusC2020.

BplusC

Vanaf 2008 zijn de bibliotheken van Leiden & Leiderdorp, de Leidse Volksuniversiteit K&O, het Leidse Volkshuis, de Muziekschool Leiden en omstreken samen verder gegaan onder de naam Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur, kortweg BplusC. Onder het motto `een leven lang leren' bieden zij diensten aan op gebied van kennis, ontwikkeling, maatschappij, kunst en cultuur. Jaarlijks maken er ca. 1 miljoen mensen gebruik van het aanbod van BplusC.