COA: Kerkgebouwen ongeschikt voor opvang vluchtelingen

COA: Kerkgebouwen ongeschikt voor opvang vluchtelingen 18-9-2015

De Bisschoppenconferentie heeft vandaag kennis genomen van het bericht dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) het aanbod van kerkgebouwen, conferentieoorden en internaten voor de opvang van vluchtelingen niet aanvaardt, omdat deze gebouwen daarvoor niet geschikt zijn. De Bisschoppenconferentie respecteert deze beslissing van de deskundigen.

Beschrijving

Vandaag laat de Bisschoppenconferentie aan de bisdommen en parochies weten wat het COA besloten heeft op dit punt met het verzoek deze beslissing eveneens te respecteren. Dit doet verder niets af aan de oproep aan de gelovigen om het hart open te zetten voor de vluchtelingen en waar mogelijk bijvoorbeeld door gastvrijheid en/of vrijwilligerswerk behulpzaam te zijn, steeds in afstemming met de professionele instanties.

Komende zondag 20 september zal worden gecollecteerd in de parochies voor hulp aan vluchtelingen in binnen- en buitenland. De Bisschoppenconferentie vraagt nogmaals hier royaal voor te geven. Een kleine delegatie van de Bisschoppenconferentie organiseert verder nog het gesprek met een aantal professionele organisaties om in kaart te brengen wat de R.-K. Kerk eventueel wel zou kunnen betekenen bij de opvang van vluchtelingen.