Unesco zet 500 jaar oude Belgische beiaardcultuur in de kijker

Unesco zet 500 jaar oude Belgische beiaardcultuur in de kijker

Publicatiedatum: 18-09-2015

Vandaag was een uitermate belangrijke dag voor de klok- en beiaardcultuur. In Brussel heeft de uitreiking van de UNESCO erkenning van de beiaardcultuur in Belgie plaats gevonden. De inzet en inbreng van onze bestuurder Luc Rombouts is van enorme betekenis geweest om dit resultaat te bereiken.

Luc Rombout is beiaardier en schrijver van het boek "Zingend Brons, 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld". Het boek is vertaald in het Engels (Singing Bronze) en behandelt de beiaardgeschiedenis overzichtelijk met alle aspecten van deze traditie: de bouw, de bespeling, de wereldwijde verspreiding en de opleiding tot beiaardier. Rombouts ontving verschillende prijzen voor dit werk dat geschiedenis en actualiteit verweeft en de thema's in een ruime culturele en politieke context plaatst. Het boek is in Museum Klok & Peel verkrijgbaar.

Daarnaast is Rombouts medeoprichter van het Internationaal Expertise Centrum Zingend Brons (2014) in Museum Klok & Peel. Naast de ambitie van het opstarten van een wetenschappelijk tijdschrift voor campanologie, moet het centrum deeldomeinen ondersteunen en stimuleren, de kennis van klokken en beiaarden beter documenteren en verankeren. Dit draagt bij tot grotere aandacht voor het erfgoed van klokken en beiaarden als belangrijke elementen in de maatschappelijke- en cultuurgeschiedenis.

Unesco zet 500 jaar oude Belgische beiaardcultuur in de kijker Op vrijdag 18 september 2015 is Brussel DE beiaardstad van Europa. Beiaardiers uit binnen- en buitenland verzamelen op die dag in de hoofdstad van ons land. Hoogtepunt is de `omtovering' van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal tot de grootste `live jukebox' ter wereld!

Kom mee luisteren en vieren!

Een jaar geleden erkende Unesco de beiaardcultuur in Belgie `als voorbeeldpraktijk voor de borging van Immaterieel Cultureel Erfgoed'. De Vlaamse Unesco Commissie en haar Frans- en Duitstalige Zustercommissie grijpen deze verjaardag aan om de internationale gemeenschap van beiaardiers op gepaste wijze in de bloemetjes te zetten.

De beiaardtraditie gaat in onze streken ruim 500 jaar terug en is het oudste muzikale massamedium uit de geschiedenis. De beiaard kan omschreven worden als de koperen voorloper van radio en internet. Vandaag koesteren nog steeds zeventig Belgische steden en gemeenten een of meer beiaarden in hun belfort of kerktorens. Beiaardiers van alle leeftijden roepen op het instrument een unieke atmosfeer op die het samenleven en werken in de stad aangenamer maakt. Hun repertoire strekt zich uit van Bach tot Coldplay. Prof. dr. Marc Vervenne, Ere-Rector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie en de heer Philippe Busquin, Minister van Staat en voorzitter van de Belgische Frans- en Duitstalige Unesco Commissie nodigen het ruime publiek uit om deze feestelijke dag bij te wonen. Het officiele gedeelte start om 14.00 uur in de Gotische zaal het Brusselse Stadhuis met een verwelkoming door mevrouw Karine Lalieux, Schepen van Cultuur van Brussel. Minister van Staat Philippe Busquin en Prof.dr. Marc Vervenne, ererector KU Leuven stellen het beiaarddossier voor. De Belgische beiaardverenigingen ontvangen dan de officiele Unesco-oorkonde plechtig uit handen van de heer Salvatore Mineo, hoofd van het Unesco verbindingskantoor bij de Europese Instellingen in Brussel. Om dit feestelijk gebeuren nog meer luister te geven wordt een mobiele beiaard uit het Noord-Franse Douai bovenaan de Kunstberg geplaatst. Van 10.00 uur tot 13.45 uur zullen beiaardiers uit Vlaanderen en Wallonie samen met studenten van de verschillende beiaardscholen dit bijzondere instrument bespelen. Tot in het Brusselse stadscentrum zal de feestelijke klokkenmuziek te horen zijn.

Het evenement sluit om 15.00 uur af met een groots concert op de beiaard van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal. Dit concert is te beluisteren op het Sint-Goedelevoorplein, dat is het park voor de kathedraal. Het publiek zal kunnen bewijzen dat beiaardmuziek zeer actueel is. De grote beiaard van de kathedraal, met zijn 49 klokken, wordt omgevormd tot "de grootste jukebox ter wereld": uit een speellijst van nationale en internationale hits bepaalt het publiek op papier of aan de hand van een gloednieuwe mobiele `beiaardapp' welke stukken de beiaardiers van 245 treden hoog zullen laten klinken. Pascaline Flamme, stadsbeiaardier van Doornik en Bergen, en Kenneth Theunissen, stadsbeiaardier van Gent en Hasselt, spelen live de gekozen nummers. Zij die hun stem zullen uitgebracht hebben zullen als beloning op het Voorplein van de kathedraal gratis kunnen proeven van het speciale `Beiaardbier' van brouwerij Broeder Jacob uit Wezemaal.