Onthulling beeld mevrouw Dr. Ha.C.M. Ghijsen


Domburg, 20150909 -- Zaterdag 19 september zal gedeputeerde H.J. van der Maas, van de provincie Zeeland, het beeld onthullen dat gemaakt is ter ere van de samenstelster van het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten. Het beeld komt te staan in het plantsoen aan de Schelpweg in Domburg, de woon- en werkplaats van mevrouw Ghijsen. Ze werkte er 35 jaar aan het woordenboek.

Zaterdag 19 september zal gedeputeerde H.J. van der Maas, van de provincie Zeeland, het beeld onthullen dat gemaakt is ter ere van de samenstelster van het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten. Het beeld komt te staan in het plantsoen aan de Schelpweg in Domburg, de woon- en werkplaats van mevrouw Ghijsen. Ze werkte er 35 jaar aan het woordenboek. In 1964 verscheen de eerste druk. Het woordenboek kan gezien worden als een belangrijke pijler onder de taal en cultuur van Zeeland. Vanwege het vijftigjarig bestaan van het woordenboek nam ’t Kerkje van Ellesdiek het initiatief om een beeld op te richten. In een jaar tijd werden voldoende middelen geworven en kreeg Leendert Houtekamer uit Goes de opdracht om een beeld te maken. De keuze viel op een borstbeeld uitgevoerd in Belgisch hardsteen met op de sokkel een bronzen plaat met daarop het woordenboek.

Na enkele toespraken van gedeputeerde Van der Maas, burgemeester Van der Zwaag van de gemeente Veere, de familie Ghijsen, mevrouw De Tier, dialectconsulente en Engel Reinhoudt, projectleider van ‘Ghijsen in Beeld’, wordt het beeld onthuld en overgedragen aan de gemeente Veere.

Belangstellenden zijn van harte welkom, maar worden verzocht zich vooraf aan te melden. Tussen 9.30 en 10.00 uur worden gasten ontvangen. Na de onthulling is er gelegenheid voor informele ontmoeting. Plek van samenkomst is het voormalige KPN-gebouw dat grenst aan genoemd plantsoen. Aanmelden: info@zeeuws-woordenboek.nl





St. 't Kerkje van Ellesdiek