Nationale Herdenking Zelfdoding ten gevolge Besluiten van de Overheid cq De Rechtspraak

Geachte redactie

Vorig jaar december organiseerden wij voor de eerste maal De Nationale Herdenking Zelfdoding.

Zaterdag 19 september zal de tweede Nationale Herdenking worden georganiseerd.

Toen wij op 10 december j.l. met harde wind het de eerste keer deden dachten wij vanuit een eenmalige gebeurtenis voortgekomen uit het treurige overlijden van onze medeoprichter Richard Sloot in 2013, die geen kant meer op kon en uiteindelijk in Noord Frankrijk een eind aan zijn leven maakte Nog steeds denken wij aan iemand die strijde voor de denkbeelden van Wil Nu. En wel een samenleving waar je trots op mag zijn en waar mensen niet meer het slachtoffer worden van het vele onrecht wat ons land teistert.

De eerste herdenking op 10 december 2014 was zeer indrukwekkend, met een aantal toespraken van o.a. nabestaanden het spelen van de last post en het leggen van bloemen. Door TV West werd het prima vertolkt en ook de honderden positieve reacties gaven ons het gevoel dat dit een traditie moet worden, maar dan niet op 10 december, de dag van Amnestie, maar in het vervolg de zaterdag na Prinsjesdag. Dan weten wij wat de plannen zijn voor het komende parlementaire jaar. Dit jaar dus op 19 september, weer voor het Paleis van Justitie in Den Haag om 14.00 u.

Wij willen met de herdenking bereiken, dat politici maar ook rechters en instanties in de spiegel gaan kijken wat consequenties van beleid betekenen. De Stichting Diensten aan Gefailleerden heeft onderzoek gedaan, dat jaarlijks ongeveer 500 mensen een eind aan hun leven maken wat gelateerd is aan besluiten door de overheid en onze rechtspraak.

Wetenschappelijk weigert men dit te onderzoeken, ook het grootste deel van media kijkt weg. Uiteindelijk hopen wij wel dat met deze herdenking dit zal gaan veranderen. Volgens mij is dit een kwestie van tijd. Je kop in het zand steken is nooit goed! In het totaal spraken wij het vorig jaar over 1835 zelfdodingen. En daarvan is de schatting dat ca 500 mensen wat voorkomen zou kunnen worden als er nagedacht zou worden bij handelen door de overheid en rechters. Dan mag je denken aan situaties rond uithuis zettingen, jeugdzorg problemen, schulden etc. De herdenking moet zoals vorig jaar weer indrukwekkend worden, zeker geen demonstratie. Maar wij zullen wel de vinger op de zere plek leggen.

Er zal ruimte zijn voor toespraken door nabestaanden, evenals vorig jaar zal een rouw auto met een kist komen aanrijden, door dragers zal de kist naar buiten worden gedragen, wat net zo zal lijken als tijdens de MH17 herdenking. Vervolgens zal de last post worden gespeeld en kunnen bloemen worden neergelegd. Wij hopen dat een bloementapijt zal ontstaan. Ook zal er ruimte zijn voor een muzikale omlijsting.

Niemand legt echt de vinger op de zere plek, als onze minister van VWS wil onderzoeken, hoe het komt dat het aantal zelfdodingen stijgend is zeker onder ouderen, kan ik haar mededelen dat een onderzoek wat drie miljoen moet kosten zinloos is. Het beleid zal moeten veranderen! Er zal weer een sociale samenleving gecreëerd moeten worden waarbij het individualisme terug gedrongen zal worden. De demonstratie afgelopen zaterdag georganiseerd door de FNV maakte ook het één en ander duidelijk. Betreurenswaardig was het dat partijen afwezig waren door politieke spelletjes en een boycot door de organisatie van de PVV. Onze politici moeten veel meer rekening houden met gevoelens van burgers, waar zij uiteindelijk door zijn gekozen.

Met het huidige beleid maken wij ons ook zorgen dat het aantal zelfdodingen zal toenemen onder ouderen nu hun leefomstandigheden verslechteren door het sluiten van verzorgingshuizen. Je moet maar drie hoog wonen en mobiel achteruit gaan. Eenzaamheid is één van de redenen waardoor zelfdoding kan toenemen.

Wij vertrouwen en hopen dat u hier aandacht aan zult schenken. Wilt u meer informatie, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.