LTO Nederland denkt mee over besteding 30 miljoen

LTO Nederland bestuurders Kees Romijn (melkveehouderij) en Eric Douma (varkenshouderij) hebben vanmiddag deelgenomen aan het bestuurlijk overleg, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, over de besteding van de 30 miljoen euro die door de Europese Commissie aan Nederland is toegezegd. De 30 miljoen euro is bedoeld om de problemen die bij Europese boeren zijn ontstaan door een aanhoudend slechte marktsituatie het hoofd te bieden.

De inzet van LTO Nederland is duidelijk; het geld moet geinvesteerd worden in de sectoren. Het rechtstreeks uitbetalen van de steun aan de boeren is volgens LTO Nederland geen optie omdat het bedrag dan in de orde van grootte van 1500 euro per ondernemer zou liggen. Dat gaat geen structurele problemen oplossen zo is de gedachte.

Bij de investeringen in de sector wordt gedacht aan bijvoorbeeld duurzaamheidsinvesteringen in de melkveehouderij, ondersteuning van het plan vitale varkenshouderij en het versterken van initiatieven rond mestverwerking. De aankomende dagen zullen de LTO Nederland bestuurders verder spreken met elkaar om de plannen concreet te maken. Uitgangspunt bij de besteding van het toegekende geld moet zijn dat de kosten die ondernemers moeten maken afnemen.

De 30 miljoen Euro is mede na LTO inzet aan Nederland toegekend. Op 7 september vond er een extra landbouwraad plaats in Brussel waar werd besloten dat er 500 miljoen euro beschikbaar gesteld zou worden aan de lidstaten. Afgelopen week werd op de informele landbouwraad in Luxemburg duidelijk dat Nederland op 30 miljoen euro mocht rekenen vanuit Brussel. Op beide raden was LTO Nederland aanwezig en heeft LTO voorzitter Maat de Raad toegesproken. Daarnaast is er continue intensief contact geweest onder andere met Staatsecretaris Dijksma en haar collega's uit andere lidstaten. En Phil Hogan, de Europees Commissaris van landbouw.

19 september 2015

BRON: LTO Nederland