Verslag 1e cao-overleg ABN AMRO | CNV Dienstenbond


Dinsdag 22 september wisselden CNV en de andere vakorganisaties met de bank de cao-voorstellen uit en lichtten die aan elkaar toe. De uitleg en nadere invulling van de voorstellen door de bank vergrootte de afstand tussen de voorstellen van de bonden en de bank.

De bank wil eigenlijk van allerlei cao-afspraken af. En ze willen ook ons mooie sociaal plan behoorlijk aanpassen. Het bankenvoorstel lijkt helemaal niet op het huidige sociaal plan, dat de bonden in principe willen behouden. Het is een wereld van verschil. Daarvoor hebben we een flinke
toenadering nodig om het gat te kunnen dichten. Als dat al mogelijk is.

Sociaal Plan

Eigenlijk wil de bank gewoon de nieuwe wet WWZ als minimumnorm nemen voor het sociaal plan met een kleine plus. Dit leidt tot een veel lagere vertrekstimuleringspremie en een veel kortere bemiddelingstermijn (slechts 3 maanden) dan we nu hebben.

De bonden daarentegen willen juist het sociaal plan weer laten werken. Dus een effectieve van-werk-naar-werk-regeling in combinatie met de bestaande vertrekregeling. Zelfs kleine bankjes houden hun oorspronkelijke sociaal plannen op niveau, waarom zou dat dan bij ABN AMRO niet kunnen?

Oude wijn in nieuwe zakken

Voor de arbeidsvoorwaarden-cao haalt de bank weer de oude plannen uit de kast om toeslagen, overwerkvergoeding, dagvenster en dergelijke af te schaffen, te verlagen respectievelijk te verruimen. Ook daarvoor krijgen wij de handen niet op elkaar, zo bleek twee jaar geleden al. Daarnaast wil de
bank "archaische" teksten uit de cao halen. CNV vindt dat op zich een goed plan, zolang daaraan maar geen negatieve consequenties voor leden zitten.

Duurzame inzetbaarheid

Hier kunnen we wel verkennende gesprekken over voeren. Alle partijen willen hierover praten. Maar, dan moet er natuurlijk wel een goede basis zijn om ook over de andere belangrijke punten tot een goed resultaat te kunnen komen.

Loon

De bonden zijn eensgezind in hun wens om jullie 3% loonstijging toe te wensen. De bank vindt het onnodig en ongewenst dat jullie de achterstand van bijna 9% over de laatste 6 jaar een klein beetje inlopen. De bank heeft ook geen voorstel tot loonsverhoging opgenomen in hun voorstellen en heeft
aan tafel nog eens benadrukt dat dit volgens hen ook echt niet mogelijk is in het kader van kostenbesparing en de maatschappelijke discussie over de banken.

Gratis lid worden

Alle reden om, als je nog geen lid bent, nog even snel 1 jaar gratis lid te worden bij het CNV. Dat betaalt de bank nog in de huidige cao-periode.

Verkiezingen Raad van Medewerkers

Binnenkort komen er ook weer verkiezingen aan voor de Raad van Medewerkers (RvM). Dat lijkt nog maar kort geleden. Dat klopt, want de zittingsduur is nu nog maar twee jaar. Als je er iets meer van wilt weten, bv over wat je kunt bereiken, hoeveel tijd het kost en hoe leuk of vervelend het werk
is, laat het weten dan brengen we je in contact met CNV leden die ook in de RvM of andere OR-en van de bank zitten. Je kunt je ook nog opgeven om als CNV-lid op de kieslijst te komen. Dit kan tot 12 oktober a.s.

Meer weten?

Kijk op onze speciale CNV facebook pagina: Wij van ABN AMRO, voor meer informatie over de maand van de vakbond, maar ook over het gratis lidmaatschap, en actuele vakbondsonderwerpen. Voor vragen kunt je natuurlijk ook altijd contact opnemen met cao onderhandelaar Sandra Hendriks,
s.hendriks@cnvdibo.nl, 023-5670684.

Terug