Opvang vluchtelingen in Haarlemmermeer


Publicatiedatum:
donderdag 24-09-2015
De burgemeester heeft laten weten dat Haarlemmermeer op korte termijn crisisopvang regelt voor 400 vluchtelingen. De locatie is nog niet bekendgemaakt.
UPDATE 24 september 22:50

Burgemeester Theo Weterings heeft donderdagavond 24 september tijdens een overleg met de raad medegedeeld dat hij door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is benaderd met het verzoek crisisopvang te organiseren in Haarlemmermeer. De burgemeester heeft laten weten dat Haarlemmermeer
op korte termijn opvang regelt voor 400 vluchtelingen. De locatie is nog niet bekendgemaakt. Eerst worden omwonenden en betrokkenen geinformeerd. Zij ontvangen vrijdagochtend een brief van de gemeente. Daarna volgt op deze website meer informatie over de crisisopvang.

De gemeenteraad heeft donderdagavond ook de mogelijkheden van een azc (asielzoekerscentrum) in de gemeente besproken met het college. Van een ruime meerderheid van de gemeenteraad krijgt het college van burgemeester en wethouders steun om samen met het COA de mogelijkheden te verkennen van de
vestiging van een asielzoekerscentrum in Haarlemmermeer. Ook is er steun van de meeste fracties voor de medewerking die het college wil verlenen aan een ondernemer die in gesprek is met het COA om noodopvang voor asielzoekers mogelijk te maken.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PUBLICATIEDATUM 23 september

'Mogelijkheden AZC verkennen'

De gemeente Haarlemmermeer wil de mogelijkheden voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) verkennen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 22 september in een brief aan de gemeenteraad.


Deze brief is onderwerp van overleg met de gemeenteraad op donderdag 24 september aanstaande. Het college benadrukt in de brief dat het hecht aan draagvlak van de betrokken bewoners en bedrijven in de omgeving voor een azc binnen de Ringvaart. De bestuurders willen dan ook bij de
besluitvorming over een concreet verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) betrokken bewoners en belanghebbenden laten participeren. Voor deze participatie en voor de communicatie "nemen wij samen met het COA voldoende tijd'', aldus het college.


Betrokkenheid

Het college vindt de betrokkenheid van vele interne en externe partijen nodig. Als voorbeelden worden genoemd: brandweer, onderwijs, gezondheidszorg, politie, vluchtelingenwerk, wijk- of dorpsraad.

Het college had na overleg met de gemeenteraad op 3 september jl. toegezegd bij het COA na te gaan aan welke type vluchtelingenopvang behoefte bestaat. De gesprekken met het COA leiden tot de conclusie dat Haarlemmermeer (los van eventuele crisisopvang) voor twee soorten opvang in aanmerking
komt: noodopvang en reguliere opvang in een azc. Voor de tijdelijke opvang, die vaak in recreatieparken en dergelijke wordt georganiseerd, ontbreken in Haarlemmermeer de mogelijkheden.

Haarlemmermeer is bekend met het fenomeen vluchtelingenopvang. Zo'n tien jaar geleden was er zo'n opvang, bestaande uit tentenpaviljoens in Lisserbroek. Het COA heeft echter laten weten dat opvang in deze vorm anno 2015 niet meer aan de orde is en dat het nu voor een azc werkt met tijdelijke
woonunits die bij voorkeur voor minstens vijf jaar een plek moeten krijgen.
Het COA zoekt locaties voor minimaal 600 vluchtelingen. Er zijn ook kantoorruimtes nodig voor het COA zelf, voor samenwerkingspartners op bijvoorbeeld het gebied van gezondheidszorg alsmede buitenruimte en parkeerruimte. De locatie zal globaal vier hectare meten.


Haalbaarheidsonderzoek

Voor een definitief besluit over de geschiktheid van een locatie voor een azc is een haalbaarheidsonderzoek nodig, aldus het college. Het COA gaat daarmee aan de slag nadat het college een positief voorlopig standpunt heeft ingenomen.
Mochten er particuliere initiatieven komen om samen met het COA een noodopvang in onze gemeente te realiseren, dan is het college bereid daaraan medewerking te verlenen. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat de omgeving tijdig betrokken wordt bij de nadere invulling van deze opvang.