Alkmaar winnaar ‘Beste Initiatief op sport- en beweeggebied 2014/2015

PERSBERICHT

Alkmaar winnaar ‘Beste Initiatief op sport- en beweeggebied 2014/2015’

‘Maatschappelijk resultaat met Alkmaarse aanpak‘

Amersfoort, 23 september 2015 - Gemeente Alkmaar is met ‘Maatschappelijk resultaat met Alkmaarse aanpak’ door de publieksjury gekozen tot winnaar van het ‘Beste Initiatief op sport- en beweeggebied 2014/2015’. Deze prijs vormt een apart onderdeel van de Verkiezing Sportgemeente van het Jaar die jaarlijks wordt georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tijdens het VSG-congres in Amersfoort ontvingen de winnaars een beeldje.

De gemeente Alkmaar pakt met het initiatief ‘Maatschappelijk resultaat met Alkmaarse aanpak’ samen met bewoners, bedrijven en organisaties vanuit stad en land maatschappelijke vraagstukken aan met behulp van de kracht van sport. Het resultaat van deze aanpak zijn succesvolle verbindingen tussen sport en maatschappelijke uitdagingen, die vooral vanuit de samenleving zelf ontstaan.

Alkmaarse sportverenigingen en sportondernemers zijn er samen in geslaagd met zorgpartners en de gemeente, als partner aan de zijlijn, meer mensen te laten meedoen. Via verkenningen, netwerkbijeenkomsten en vijf maatschappelijke pilotprojecten is de uiteindelijke opbrengst van de Alkmaarse aanpak dat sport en bewegen is vastgelegd in het WMO-beleid van de gemeente.

Volgens de ‘publieksjury’, bestaande uit beleidsprofessionals uit collega-gemeenten, “onderscheidt de benadering van Alkmaar zich door de bundeling van de kracht van sport met de lokale sportaanbieders, het samenspel van sportvrijwilligersorganisaties met professionele sportondernemers en de verbinding met de opgaven binnen de drie decentralisaties: jeugd, zorg en participatie. Daarmee wordt het bereik van sport en bewegen als belangrijke katalysator in het sociale domein maximaal ingezet en benut. Het initiatief heeft de meeste impact in de samenleving én zorgt er voor dat sport een terechte en noodzakelijke plek krijgt binnen het sociaal domein en dus midden in de maatschappij.”

Het ‘Maatschappelijk resultaat met Alkmaarse aanpak’ wordt door de publieksjury als een “voortrekker gezien, die goed en bottom-up aansluit bij de veranderende rol van de overheid in de participatiesamenleving. Hiermee is het een inspirerend, vernieuwend, effectief en direct toepasbaar voorbeeld voor andere gemeenten.”

De rol van de gemeente Alkmaar is bescheiden en bestaat voornamelijk uit het initiëren van contacten, faciliteren van bijeenkomsten en monitoren van de voortgang en de resultaten. Met de ontwikkeling van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ wil de gemeente Alkmaar in de toekomst het resultaat van haar succesvolle aanpak verduurzamen.